(samo informativno)
“Čovjek se od savjeta i savjetnika jedva može spasiti” davno
je rekao jedan filozof.
Korov koji liječi sve
Maslačak (lat. Taraxacum) (lišće maslačka poznato pod
nazivom radić) je cvijet iz porodice Asteraceae.
Maslačak je višegodišnja zeljasta biljka sa žutim cvjetnim glavicama složenim
iz velikog broja cjevastih i jezičastih cvjetova. Ima 25 vrsta maslačaka i
obično se nalazi u krajevima sa umjerenom i hladnom klimom. Prirodno stanište
maslačaka su Afrika, Azija
i Evropa, ali se mogu naći i na drugim
kontinentima. Cvjeta od marta do oktobra.
Livade su ga pune. Lagano gorak, ukusan, a kako kažu, može se i jesti i piti. Najjednostavnija
priprema, kao salata, ali i kao dodatak mnogim drugim jelima. U prodavnicama se
može pronaći već pripremljen čaj od maslačka, ili gap o starinskom receptu, sam
pripremiti. O njegovim ljekovitim svojstvima, samo ukratko.
Budući da je maslačak prirodni diuretik, potiče mokrenje kod
dijabetičara, što pomaže uklanjanju viška šećera iz tijela
Zdravstvene koristi maslačka, koji ovih sedmica intenzivno
cvjeta, uključuju smanjenje rizika od bolesti jetre, dijabetesa, poremećaja
mokraćnog sistema, akni, žutice, raka i anemije. Ovaj korov pomaže zdravlju
kostiju, njeguje kožu, a dobar je i za mršavljenje.
• Kosti - Maslačak je bogat kalcijem, koji je neophodan za
rast i snagu kostiju. Osim toga, sadrži i antioksidanse poput vitamina C i
luteolina, koji štite kosti od oštećenja i krhkosti koje nastaju s godinama.
• Jetra - Dokantioksidansi, vitamin C i luteolin održavaju
funkciju jetre i štite je od starenja, ostali spojevi u maslačku mogu pomoći u
liječenju krvarenja.
• Dijabetes - Sok od maslačka stimulira proizvodnju inzulina
iz gušterače i pri tome snižava nivo šećera u krvi. Budući daje maslačak
prirodni diuretik, on potiče mokrenje kod dijabetičara, što pomaže ukloniti
višak šećera iz tijela.
• Akne - Sok maslačka može pomoći pri pravilnom izlučivanju
hormona, potiče znojenje i širi pore. Sve to pomaže uklanjanju toksina putem
znoja i urina.
• Rak - Maslačak sadrži visok nivo antioksi-dansa koji
smanjuju slobodne radikale koji uzrokuju rak. Također detoksicira tijelo, što
dodatno štiti od razvoja tumora i raznih vrsta raka.
• Anemija - Maslačak ima relativno dobar nivo željeza,
vitamina i proteina. Dok je željezo sastavni dio hemoglobina u krvi, vitamini
kao što je vitamin B i proteini su neophodni za formiranje crvenih krvnih
ćelija i drugih sastojaka krvi.
• Visoki krvni pritisak - Mokrenje je efikasan način za
snižavanje krvnog pritiska. Većina modernih lijekova za snižavanje krvnog
pritiska temelji se upravo na tom fenomenu. Sok maslačka potiče mokrenje, kako
količinski tako i u učestalosti.
(avaz)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen