Dienstag, 2. November 2021

U Glasgowu počela klimatska konferencija COP26

 


Konferencija UN-a koja se smatra ključnom za izbjegavanje katastrofalnih posljedica klimatskih promjena počinje u ponedeljak u jeku nesuglasica nakon što su velike industrijske sile optužene da ne ispunjavaju svoje ambiciozne nove obaveze.

Konferencija COP26 u škotskom gradu Glasgowu dolazi dan nakon što velike ekonomske sile nisu uspjele da se obavežu na rok od 2050. godine za prekid emisije ugljen dioksida do granice koja s u širokoj javnosti smatra uslovom za sprečavanje najekstremnijeg globalnog zagrijavanja.

Umjesto toga, njihovi razgovori u Rimu samo su priznali “ključni značaj” prekida emisije stakleničkih gasova otprilike “do polovine vijeka”, ali nisu odredile nikakav vremenski okvir za fazno izbacivanje uglja iz upotrebe u svojim zemljama i odustale su od obećanja da će prekinuti emisiju metana, još jednog stakleničkog gasa.

“Kao građani širom planete tražimo od vas da se suočite s hitnošću klimatske akcije. Ne naredne godine. Ne narednog mjeseca, Sada”, piše švedska aktivistica Greta Thunberg u tweetu, tražeći od miliona svojih pristalica da potpišu otvoreno pismo u kome se optužuju politički čelnici za izdaju.

Mnogi od tih čelnika pojaviće se u Glasgowu u ponedeljak kako bi branili svoje aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena, a u nekim slučajevima objaviće nova obećanja na početku dvodsedmičnih pregovora na konferenciji, koju je zemlja domaćin Britanija proglasila odlučujućom, prenosi Reuters.(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen