Sonntag, 21. November 2021

"Dio starog Mostara"



Dio starog Mostara, Jusuf Jusa Nikšić (1925-2020)

Mostar, 22. septembra 1972. akvarel i gvaš na papiru 48,8 x 69,2 cm.

Slika je prodata za 1.000 eura na holandskoj aukciji.


Problem na aukciji je nastao navodom da je rahmetli Jusa hrvat iz Hrvatske, što nije tačno. Uložen je protest aukcijskoj kući Sotheby's Amsterdam, da promijeni netačne podatke.

Drugi problem je taj,odakle se sad pojavljuju ove slike na aukcijama kada se zna da su 2013 godine pokradene sve slike iz Jusinog ateljea, oko 60 komada.To je ipak posao za policiju-Interpol.


Uz ovu vijest koristimo priliku da se još jednom podsjetimo našeg Juse.


Akademski slikar Jusuf Jusa Nikšić. Pripadao je generaciji velikana likovne scene na prostorima bivše Jugoslavije a slovio je i za dugogodišnjeg predvodnika mostarskog likovnog kruga i prepoznatljivog zaljubljenika u svoj rodni grad.

Rođen je u Mostaru 4.2.1925.godine. U Sarajevu je završio Državnu školu za likovnu umjetnost, nastavio studij u Zagrebu, a potom 1957.godine diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Počeo je izlagati još 1953.godine najčešće hercegovačkim pejzažima u duhu asocijativne apstrakcije na čemu je manje-više utemeljen i gotovo cjelokupan njegov likovni opus. U pamćenju generacija Mostaraca će ostati njegove dojmljive slike mostarskog Kujundžiluka, detalja historijske jezgre sa Starim mostom, te brojnih fragmenata prošlosti punih nostalgije za jednim gradom i vremenom kojeg više nema. U svojim novijim djelima Jusa se približava realizmu mada i tu ponovno dominiraju treptaji svjetlosti koja je uvijek pod njegovim kistom jednako spektakularna, treptava sa materijom, koja je tamna, hladna, mutna i zapitana.

Jedan je od osnivača mostarske „Novembarske grupe“, osnovane 1975. godine. Zajedno sa rahmetli Icom Voljevicom i pokojnim Vladom Puljićem bio je nesporni simbol mostarskih slikara – boema, uvijek za šalu raspoloženih, veselih i dragih Mostaraca. Bolji poznavaoci dodavali su mu i šaljivu, humornu crtu “ters-Mostarca”, koji je posebnom ironijom i kritičkim osvrtom znao da se usprotivi različitim društvenim nepravdama i glupostima.

Jusuf Nikšić je dobitnik brojnih nagrada među kojima su i dvije nagrade na prestižnom Sarajevskom salonu (1971. i 1973. godine). Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u zvanje docenta izabran je 1974. godine i u toj instituciji ostaje do odlaska u penziju 1991. godine.

Likovni kritičari za Jusufa Jusu Nikšića rekli su da je on maestro uzvišene umjetnosti i neponovljivog duha. Kao slikar, Jusa Nikšić se povremeno bavio i scenografijom i kostimografijom u mostarskom Narodnom pozorištu.


U 95.godini Jusuf Jusa Nikšić preminuo je u Mostaru gdje je i sahranjen.

Mostarski hroničar, novinar i publicista Šemsudin Zlatko Serdarević kazao je kako je Mostar Nikšićevim odlaskom izgubio još jedno zlatno ime iz bogate riznice umjetničkih stvaralaca koji su svoj grad izdigli na nivo poznatih, a uzvišenih kulturnih centara regiona.

Jusa je eklantantan primjer Mostarca kosmopolite, koji je cijeli svijet doživljavao kao svoju avliju, svoj intimni prostor. Bio je među posljednjim bardima starije generacije koji su uspjeli svojim kvalitetnim djelom ispisati bogate stranice kulturne historije grada i za uzglavlje mu ostaviti epitet grada slikara.

Ostao je dosljedan borac za zajednički život i uvažavanje svih različitosti i poštivanja dobrosusjedskih odnosa.

Mogli bismo reći da mu je svijet bio preuzak.

(Aid/Cidom/20211119)


Jusuf Jusa Niksic

Četvrtkom u Cimu, u gostionici kod legendarnog Ivana, uz hercegovačke delicije i izvrsno vino, sastaje se grupa mostarskih umjetnika „Četvrtak" i godinama već odolijeva svim izazovima i ukazuje na ljepotu druženja. Jedan od njih je i Jusuf Jusa Nikšić, akademski slikar, maestro uzvišene umjetnosti i neponovljivog Duha.U dokumentarcu je korišćen arhivski materijal, u kom imamo prilike vidjeti i rahmetli Mustafu Icu Voljevicu.

(autor Dinno Kassalo)

Film "Jusa" by Dinno Kassalo, na slijedećem linku:

https://youtu.be/uZHaHUszLLc


(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen