Mittwoch, 24. November 2021

Košarkašice BiH: Izvučene grupe za kvalifikacije na SP 2022.

 


Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je rivale u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se igra u Australiji naredne godine, a izabranice Gorana Loje igrat će u grupi protiv Japana, Kanade i Bjelorusije.

Nakon fantastičnog nastupa na Evropskom prvenstvu proteklog ljeta i osvojenog petog mjesta košarkašice BiH su se izborile za kvalifikacije koje nam mogu donijeti premijerni nastup na Svjetskom prvenstvu.

U kvalifikacijama će nastupiti najboljih 16 selekcija planete i tu će biti podijeljene u četiri grupe. Naše košarkašice imaju veliku šansu jer čak tri selekcije od četiri iz grupe idu na Mundobasket 2022. godine.

Žrijeb kvalifikacionih grupa održan je u švicarskoj Ženevi, a parove je izvlačila proslavljena srbijanska košarkašica Sonja Vasić.

Voljom žrijeba odlučeno je da košarkašice BiH igraju protiv Japana, Kanade i Bjelorusije.

Kvalifikacioni turniri će se igrati u tri grada, to su Beograd, Washington i Osaka, a kvalifikacije se igraju u februaru naredne godine. Svi mečevi bit će odigrani u terminu od 10. do 13. februara 2022. godine, a Svjetsko prvenstvo igra se u septembru u Australiji.

Grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo:

Grupa A (Beograd): Srbija, Australija, Brazil i Južna Koreja.

Grupa B (Beograd): Francuska, Kina, Nigerija i Mali.

Grupa C (Osaka): Japan, Kanada, Bjelorusija i Bosna i Hercegovina.

Grupa D (Washington): SAD, Belgija, Rusija i Portoriko.


Daćemo sve od sebe da ostvarimo istorijski uspjeh

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Lojo s nestrpljenjem je očekivao današnji žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Australiji naredne godine.

“Možemo biti zadovoljni, jer vidimo da je u žrijebu bilo težih grupa. To i dalje ne znači da nas ne čeka težak zadatak, jer sve ove ekipu su bolje plasirane na FIBA world ranking listi – Kanada je četvrta selekcija svijeta, Japan osma, a Bjelorusija jedanaesta. Mi smo tek na 27. mjestu, ali to i dalje na znači da nemamo šta tražiti u Osaki. Naprotiv, idemo tamo da damo sve od sebe i odigramo kako najbolje znamo te, nadam se, po prvi put u istoriji ostvarimo plasman na Svjetsko prvenstvo”, kaže selektor Lojo za zvaničnu stranicu KS BiH.

Prvu utakmicu u kvalifikacijama za SP naša reprezentacija igra protiv Bjelorusije, zatim slijede okršaji sa Kanadom i Japanom.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen