Dienstag, 9. November 2021

Skok bez aplauza 2021.

 






(fotografije: portali, mostarska raja)

Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Uz zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u zamućenu i nabujalu Neretvu i simboličan skok bez aplauza, koji je izveo Admir Delić Guma, u 10 sati i 16 minuta obilježena je 28. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru.

Najtužniji dan u historiji Mostara obilježen je u organizaciji Kluba skakača u vodu Mostari tačno u vrijeme kada je luk prepoznatljivog Starog mosta 1993. godine srušen u Neretvu granatama s položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Obilježavanje rušenja simbola Mostara i sjećanja na trenutak kad je svijet zanijemio na Starom mostu okupilo je skakače svih generacija, ali i učenike osnovnih i srednjih škola, brojne građane, predstavnike gradske vlasti i sportske klubove među kojima su bili i igrači FK Velež.

Stotine posjetitelja Starog mosta bacanjem cvijeća u Neretvu i razgovorima o historiji poručilo je da se zlo koje je snašlo Mostar nikada ne smije ponoviti.

Legendarni šampion mostarskih skokova s rekordnih trinaest pobjeda i predsjednik kluba skakača u vodu Mostar Lorens Listo kaže da je važno obilježavanje godišnjice rušenja, kao i godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru.

"U historiji Mostara je najtužniji dan, dan kada je srušen Stari most, ali Most je obnovljen i treba da spaja ljude, a ne da ih razdvaja", kazao je Listo za Klix.ba te dodao da će skakači ovaj dan obilježavati sve dok postoje, kao i dan kad je Stari most obnovljen.

Sa Starog mosta poručeno je da je on uvijek bio mjesto susreta i druženja i da će to ostati.

Stari most u Mostaru preko rijeke Neretve je sagrađen u periodu između 1557. i 1566. godine i bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu u tom periodu. Dao ga je sagraditi Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin.

Srušen je tokom rata u Bosni i Hercegovini 9. novembra 1993. godine granatama ispaljenim s položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Haški tribunal je zaključio odlukom da je Stari most bio "legitimni vojni cilj HVO-a", iako su za ratne zločine osuđeni pripadnici HVO-a.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. je rekonstruirani most otvoren te je godinu poslije svečanosti obnove, 15. jula 2005., zajedno sa starom gradskom jezgrom Mostara uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Time je Stari most postao prvi spomenik kulturne baštine na UNESCO-ovoj listi iz BiH.

(klix)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen