Freitag, 19. November 2021

Rođeni se ne mire sa odlukama FSBiH

 


Arbitražnom sudu u Lozani prijavili Zeljkovića

Fudbalski klub Velež i trenutno suspendovani predsjednik Rođenih, Šemsudin Hasić, u skladu sa domaćim pravilnicima i procedurama su preko svog opunomoćenog pravnog tima uputili žalbe CAS-u (Sud za sportsku arbitražu u Lozani) zbog odluka tijela Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a kako SportSport.ba nezvanično saznaje CAS je prošle sedmice otvorio i proces po ovom pitanju.

Rođeni su još i prije odluke Apelacione komisije najavili borbu te su formirali pravni tim, a najavljeno su i ispunili. Pravni tim je u skladu sa zakonskim odredbama uputio žalbe Sudu za sportsku arbitražu, a iz Lozane stižu vijesti da je proces prosle sedmice i službeno otvoren.

Pokušali smo dobiti komentar direktora kluba Džemila Šoše kao i trenutno suspendovanog predsjednika Upravnog Semsudina Hasića, no u skladu sa propisima, obojica nisu uopće htjeli komentarisati navode i uputili su nas svoj pravni tim koji nam je navode kratko i potvrdio, no nisu htjeli ulaziti u detalje samih žalbi.

Istina je, procesi pred Sportskim sudom za arbitražu u Lozani, protiv odluka Apelacione komisije Fudbalskog saveza BiH u kojima su u vecem dijelu potvrdjene ranije nezakonite odluke Disciplinske komisije N/FS BiH, su pokrenuti – potvrdili su za sportsport.ba iz pravnog tima mostarskog kluba.



Velež i Hasić Disciplinskoj komisiji FSBiH prijavili Đajića i Zeljkovića

Tako, iako se činilo da je spuštena zavjesa na dešavanja tokom i nakon meča Veleža i Borca (0:3) koji je prekinut zbog utrčavanja navijača Veleža na teren u 81. minuti i nakon kojeg su u Jablanici napadnuta službena lice susreta čiji automobil je zapaljen, sve je izvjesnije da će ova tema ponovo biti u žiži interesovanja bh. sportske javnosti.

Naime, nakon žestoke kazne za Velež (šest utakmica bez prisustva publike, 10.000 KM, 0:3 službeni rezultat i oduzimanje tri boda), ali i predsjednika kluba Šemsudina Hasića (godinu i pol suspenzija zbog nepoštivanja Kodeksa o ponašanju FSBiH) i po zastupnicima žalbenika evidentne pristrasnosti prilikom donošenja odluke Disciplinske komisije, koju je Apelaciona komisija Fudbalskog saveza BiH djelimicno ublažila, ova tema se ponovo otvara.

Žalbeni proces u Lozani nije jedina aktivnost pravnog tima, odnosno isti je u ime FK Velež i Šemsudina Hasića podnio prijave Disciplinskoj komisiji Fudbalskog saveza BiH protiv delegata susreta Veleža i Borca Dragomira Đajića i predsjednika Saveza Vice Zeljkovića.

Đajić je, kako SportSport.ba saznaje, između ostalog prijavljen jer pravni tim Veleža smatra da je postupao suprotno odredbama Statuta i Pravilnika FSBiH te da je zloupotrijebio propisna ovlaštenja sačinjavajući lažni izvještaj unošenjem netačnih i lažnih podataka.

S druge strane, Zeljković je prijavljen jer je prema mišljenju pravnog tima između ostalog postupao suprotno odredbama Kodeksa o ponašanju članova fudbalske organizacije. Pravni tim Veleža smatra da je svojim izjavama u bh. medijima prije održavanja sjednice Takmičarkse i Disciplinske komisije prekršio Kodeks o ponašanju i uticao na donošenja odluka pomenutih Komisija.

(sportsport.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen