Sonntag, 7. November 2021

Pet finala, medalja i novi državni rekordi

 


Lana Pudar, bosanskohercegovačka plivačica, prethodnih deset dana boravila je u ruskom gradu Kazanju gdje se takmičila na Svjetskom kupu i Evropskom prvenstvu u malim bazenima.

Naša najbolja plivačica je prvo u periodu od 28. do 30. oktobra nastupila na "2021 FINA Swimming World Cup" koji se održavao u organizaciji Međunarodne plivačke federacije (FINA), a riječ je o takmičenju koje okuplja najbolje plivače svijeta.

Prvog dana Lana je izborila plasman u finale Svjetskog kupa u disciplini 200 metara delfin, a to je uradila s vremenom 2:10.49, što je bilo dovoljno za drugo mjesto u svojoj grupi te ukupno šesto od svih osam koji su se plasirali u finale iz dvije polufinalne grupe.

Lana je ujedno bila i najmlađa finalistkinja budući da su većina preostalih plivačica bile daleko iskusnije i starije od naše predstavnice.

Nakon toga, u finalu je dodatno popravila svoje vrijeme za nešto više od dvije sekunde i utrku završila s vremenom 2:08.21, čime je ujedno i postavila novi državni rekord i za sekundu popravila najbolje vrijeme koje je ostvarila na Evropskom prvenstvu za juniore kada je utrku završila s vremenom 2:09.59.

Idućeg dana nastupala je u polufinalnoj utrci na 50 metara delfin te je ostvarila vrijeme 26.15, a to je bilo dovoljno za peto vrijeme među svim polufinalistkinjama kojim je izborila finale. Tu je, također, ujedno postavila novi seniorski državni rekord u disciplini 50 metara delfin.

Kao što je to bio slučaj i prvog dana, Lana je opet popravila vrijeme iz polufinalne utrke, a finale 50 metara delfin završila je s vremenom 26.09, što joj je bilo dovoljno za šesto mjesto u finalu. Trećeg dana Svjetskog kupa izborila je plasman u svoje treće finale, a ona je s vremenom 55.72 (također novi državni rekord) izborila plasman u finale 100 metara delfin.


Trećeg dana Svjetskog kupa Lana je ispisala historiju bh. plivanja i u disciplini 100 metara delfin osvojila bronzanu medalju, a to je uradila s vremenom 57.39. To je prva medalja u historiji ovog takmičenja za našu državu, a tim je ujedno i završila nastupa na Svjetskom kupu.

Drugog dana seniorskog Evropskog prvenstva u malim bazenima koje se također održavao u Kazanju, Lana Pudar se plasirala u polufinale 200 metara leptir i to s vremenom 2:10:00, čime je u svojoj grupi ostvarila najbolje vrijeme, a ukupno šesto u kvalifikacijama.

U polufinalu je uspjela postaviti novi državni rekord i s vremenom 2:07.10 izboriti plasman u veliko finale, da bi među osam najboljih na kraju osvojila peto mjesto, što je u tom trentuku bio najveći uspjeh bosanskohercegovačkog plivanja u seniorskoj konkurenciji.

Nakon kratke pauze, Lana se opet vratila takmičenju u malim bazenima i izborila plasman u polufinale utrke na 100 metara delfin, a za prolazak u polufinale bilo joj je dovoljno vrijeme 58.32 sekunde i u svojoj grupi je zauzela treću poziciju.

U finalu je isplivala dionicu za 56.78 sekundi, što joj je bilo dovoljno za šesto mjesto, iako je na polovini utrke bila čak treća. Naša plivačica je bila ubjedljivo najmlađa učesnica finalne utrke s 15 godina. Sljedeća najmlađa bila je Bjeloruskinja Anastasiya Shkurdai koja ima 18 godina, dok je pobjednica Sjoestroem čak 13 godina starija od Lane.

Za kraj, Lana je uspjela izboriti plasman u polufinale 50 metara delfin na Evropskom prvenstvu u malim bazenima s vremenom 26.27, no u polufinalu, vjerovatno i zbog umora, nije uspjela popraviti vrijeme i s vremenom 26.40 završila je nastup na takmičenju u malim bazenima.

Bilo kako bilo, Lana je prethodnih deset dana još jednom pokazala da je apsolutno najveća nada bh. sporta i neko ko bi u budućnosti, ukoliko se stvari budu odvijale onako kako svi očekujemo, mogao svake godine pisati historiju bh. sporta.

Prethodnih deset dana Lana je svojim uspjesima uradila više na promociji plivanja nego naša država u posljednjih 20 godina, a njeni rezultat, iako je znatno mlađa od svojih protivnica, pokazatelj su da je očekuje svjetla budućnost. A i nama s njom.

(klix)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen