Freitag, 12. November 2021

Plutajući hotel plovi u otpad

 



Od snova o odmoru, do gomile otpada.

Prvi plutajući hotel na svijetu suočava se s tužnom sudbinom. Nakon nekoliko prodaja, "Barrier Reef Floating Resort" je ukotvljen u Sjevernoj Koreji i usamljen propada. U najgorem slučaju, nekadašnja senzacija će vjerovatno završiti u otpadu.

Prvi plutajući hotel na svijetu otvoren je u martu 1988. Ono što je tada hvaljeno kao apsolutna senzacija danas propada u Sjevernoj Koreji. Navodi se da je diktator Kim-Jong Un lično naredio razmontiranje nekadašnjeg luksuznog hotela.

Trenutno "hotel - brod" još uvijek stoji, u zalivu u blizini planine Kumgang, teško dostupnom za zapadne turiste, koji bi možda željeli da bace poslednji pogled na hotel. Dugo putovanje će najvjerovatnije biti završenio, nakon 14.000 preveženih kilometara.

Prvobitni plan je već odavno propao. Posjetioci iz cijelog svijeta trebali su dolaziti u ovaj plutajući hotel. Sjeverni i Južni Korejanci takođe. Sve je ukazivalo na popuštanje situacije. Ali 2008. godine, jedan sjevernokorejski zaštitar je pucao i ubio južnokorejskog turistu. Od tada je tamošnje turističko naselje napušteno. A sa njim i plutajući hotel. Više se ne koristi za turizam. Objekat u resortu, star više od 30 godina, nije ništa drugo nego jadan i sažaljevajući prizor. Period procvata je davno prošao.

Plutajući hotel je 1988. godine bio prava senzacija.

Futuristički hotel je bio prava atrakcija kada je otvoren. "Barrier Reef Floating Resort" izgrađen je u Singapuru kasnih osamdesetih i nudio je svojim gostima 200 ekskluzivnih soba i apartmana na sedam spratova iznad vode. Prvo putovanje je obavljeno od Singapura, preko 5000 kilometara plovidbe do Australije, do Velikog koraljnog grebena, zbog čega plutajući hotel nosi njegovo ime. Opremljen je teniskim terenom, sa nekoliko restorana, noćnim klubom i heliodromom. Ukupna cijena "vodenog hotela" bila je 40 miliona dolara - ogroman iznos za ono vrijeme. Ali i prije otvaranja, jedan ciklon je pogodio luksuzni objekat. To nije dobar znak za početak i stvarno, nikad više nije bilo bolje Neki turisti nisu mogli biti dovedeni u hotel, ponekad zbog visokih talasa. Mnogi gosti su tokom boravka dobijali morsku bolest. Prvobitni entuzijazam se pretvorio u skepticizam.

Godinu dana nakon otvaranja, investitori su morali prodati hotel. San o odmoru prijetio je potpunim rashodom

Nakon toga brod je otplovio do Vijetnama. Bio je usidren u rijeci Saigon, u gradu Ho Chi Minh. Vijetnam se želio otvoriti zapadnim turistima. Ali 1997. godine i ovi vlasnici su bili prisiljeni prodati hotel. Od tada je hotel usidren u Sjevernoj Koreji. Plutajući hotel sada čeka odluku o tome kako i kuda dalje.

U najgorem slučaju - kako to izgleda u ovom trenutku - bivšoj hotelskoj senzaciji prijeti odlazak u otpad.

A to bi bio i kraj nekadašnjeg sna o odmoru.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen