Sonntag, 14. November 2021

BiH ostala bez plasmana na SP u Kataru

 







BiH – Finska 1:3 (0:1)

Stadion: Bilino polje.

Gledalaca: 11.000.

Sudija: Michael Oliver (Engleska).

Žuti kartoni: Pjanić, Prcić (BiH).

Crveni karton: Raitala (Finska).

Strijelci: 0:1 - Forss (29), 0:2 - Lod (51), 1:2 - Menalo (69), 1:3 - O'Shaughnessy (73).


BiH: Šehić, Ahmedhodžić, Saničanin, Ćivić; Stevanović, Hadžiahmetović (56. Gojak), Pjanić (66. Sušić), Cimirot (56. Prcić), Kolašinac (39. Demirović); Krunić (66. Menalo), Prevljak. Selektor: Ivaylo Petev.

Finska: Hradecky; Raitala, Ivanov (79. Arajuuri), Vaisanen, O'Shaughnessy, Hamalainen; Lod, Schuller, Kamara; Pukki (79. Jensen), Forss (46. Nissilä). Selektor: Markku Kanerva.


Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u Zenici od selekcije Finske rezultatom 3:1 čime su izabranici Ivayla Peteva izgubili sve šanse za plasman u eventualni baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Igrali smo ovaj susret bez najboljeg igrača i kapitena Edina Džeke čiji izostanak nisu mogli nadomjestiti njegovi saigrači, te smo doživjeli poraz od skandinavske selekcije koji nas je udaljio od sna zvanog ''plasman na Mundijal 2022. godine''.

Utakmicu smo otvorili sa nekoliko uzastopnih udaraca iz ugla da bi u osmoj minuti tražili jedanaesterac nakon igranja rukom Raitale u kaznenom prostoru Finske, no Michael Oliver nije pokazao na bijelu tačku. Nedugo poslije Miralem Pjanić je bio u velikoj prilici, ali je šutirao preko gola da bi potom gosti preuzeli konce igre u svoje ruke, no i tada smo uspjeli zaprijetiti. Nakon ubacivanja sa lijeve strane lopta ne dolazi do Prevljaka, te je na semaforu stadiona Bilino polje ostalo 0:0.

Minutu kasnije prva velika šansa za goste. Hamalainen je ubacio sa lijeve strane, a Forss je bio praktički sam u šesnaestercu, no šutirao je pravo u Šehića da bi u 22. minut Siniša Saničanin katastrofalno pogriješio. Izašao je Teemu Pukki sam na Ibrahima Šehića, no defanzivac Partizana je dobro reagovao i izbacio loptu u korner. Upravo nakon tog kornera, Finci su dobili jedanaesterac budući da je Miralem Pjanić igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a Michael Oliver je bez oklijevanja pokazao na bijelu tačku.

Teemu Pukki je uzeo loptu, ali je Ibrahim Šehić zaustavio njegov udarac i obradovao sve naše navijače. Ipak, golman Konyaspora nije mogao ništa četiri minute kasnije kada su Finci poveli. Pukki i Kamara su kombinovali, napadač Norwicha je ubacio u sredinu gdje je najsnalažljiviji bio Forss koji je matirao našeg Šehića, te doveo goste u vodstvo. Gosti su u 37. minuti susreta ostali sa igračem manje zbog direktnog crvenog kartona Raitale koji je žestoko startovao na Kolašinca, a Oliver nije imao drugi izbor osim da ga pošalje u svlačionicu.

Na nesreću, ni Sead Kolašinac nije mogao nastaviti meč, činilo se da se radi o težoj povredi, pa ga je zamijenio Ermedin Demirović, a naši reprezentativci su do kraja prvog dijela ponovo preuzeli inicijativu i stvarali prilike pred golom Hradeckyja, no do gola nismo mogli. Pokušao je prvo Krunić, Prevljak je imao tri prilike koje nije iskoristio, udarac Saničanina je otišao preko gola dok je pokušaj Hadžiahmetovića izblokiran, pa se na poluvrijeme otišlo pri vodstvu gostiju 1:0.

Na samom startu drugog dijela Finci su mogli do drugog gola. Lopta se odbila od Hadžiahmetovića, došla do Pukkija koji je bio u mat poziciji, ali je šutirao pored lijeve stative našeg gola. U 49. minuti mi smo zaprijetili preko Krunića čiji je udarac zaustavio golman gostujuće selekcije da bi dvije minute kasnije Finci udvostručili prednost i to sa igračem manje. Naša odbrana je katastrofalno reagovala, do lopte je došao Pukki koji je uposlio Vaisanena, a ovaj vratio za Loda koji je zatresao mrežu Šehića za 2:0 Finaca.

Nedugo poslije Ermedin Demirović se izborio za jednu loptu, ali je šutirao pored gola da bi potom Ivaylo Petev izvršio dvostruku izmjenu i u igru ubacio Amera Gojaka i Sanjina Prcića koji je u 61. minuti oprobao dalekometni udarac, no lopta je otišla preko gola. Igrala se 66. minuta kada je naš selektor napravio novu dvostruku izmjenu. Izašli su Cimirot i Pjanić, a ušli Sušić i Menalo. Upravo je ovaj drugi nakon asistencije Gojaka pogodio u 69. minuti za eurpciju oduševljenja na Bilinom polju.

Ipak, novi hladan tuš četiri minute kasnije. Lod je izveo slobodnjak sa desne strane, naša odbrana katastrofalno reagovala, a O'Shaughnessy savladao Šehića za radost Finaca na Bilinom polju. Pogodak je postignut iz očiglednog ofsajda, ali ga je sudija Michael Oliver nakon gledanja VAR-a priznao. Ovaj neregularni pogodak nas je pokosio, pa smo do kraja zabilježili samo pokušaj Prcića koga je golman Finske odbranio, te je utakmica okončana pobjedom selekcije Finske rezultatom 3:1.

Naš tim je podbacio u najvažnijem meču kvalifikacija i propustio je ogromnu šansu da u posljednjem meču s Ukrajinom odlučuje o plasmanu na SP ili barem u baraž, a opravdanje svakako nije ni izostanak povrijeđenog kapitena Edina Džeke.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen