Samstag, 6. November 2021

Cesta koja nestaje u toku dana

 








U zapadnoj Francuskoj, jedna cesta povezuje ostrvo s kopnom. Ništa neuobičajeno, ali je neobično što cets pod imenom „Passage du Gois“ nestaje svaki dan. Šta se krije iza spektakla.

Zamislite da želite da se vozite označenom cestom - ali odjednom malo po malo cestu preplavljuje more i ona nestaje pred vašim očima. Upravo to se dešava dva puta dnevno sa Passage du Gois u zapadnoj Francuskoj.

Razlog: što cesta koji vodi između ostrva Île de Noirmoutier i opštine Beauvoir-sur-Mer zavisi od plime i oseke. To znači da cestom možete preći pješke, biciklom ili automobilom za vrijeme oseke, a za vrijeme plime je poplavljena i velikim dijelom potonula u more.

Slike koja se tada predstavljaju posmatračima prilično je bizarna, što dokazuju fotografije i video snimci na društvenim mrežama. Sa obale gledano dio puta završava u vodi. Ponekad saobraćajni znaci vire iz mora. Ako želite sami proći ovom cestom, koja je odavno postala turistička atrakcija, unaprijed se informišite kada je to uopšte moguće. Na njihovoj web stranici, i na licu mjesta, postoji raspored plime i oseke koji tačno pokazuje kada je plima nestala.

Takozvani koeficijenti pokazuju kada i koliko vremena treba preći Passage du Gois. Što su koeficijenti veći, od vrijednosti od 70, imate više vremena prije nego što put ponovo postane neprohodan. Najveći mogući period je 1,5 sat prije do 1,5 sat nakon navedenog vremena. Operateri također ističu da promjene mogu nastati u bilo kojem trenutku zbog vremenskih uslova.

Zabranjeno je parkiranje. Ovaj dio zemlje privukao je pažnju širom svijeta na Tour de France 2011. godine, kada je Passage du Gois bila polazna tačka za prvu etapu. Stotine biciklista tada su se vozile 4,5 kilometara dugom cestom - naravno u vrijeme oseke.

Uz sve to, postoji i jedina stvar koju definitivno ne biste trebali raditi u Passage du Gois: parking. To je upravo ono što je jedan vlasnik automobila uradio 2013. godine, što pokazuje fotografija na Facebook stranici “Passage du Gois”.

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen