Samstag, 27. November 2021

Fijaker stari...

 





Aktuelno - zima ide

Ovo me odgojilo.

Kažem, ovo me odgojilo kao i sve ranije, starije generacije. Fijaker šporet, a kasnije tiš šporet Smederevo. A ovo tiš je dolazilo od švapske riječi tiš = stol.

Na fijaker šporetu šerpa sa grahom, ili nekim drugim varivom. U rerni bi obično bila pita, ili pole krompir. Hljeb se podrazumjeva, a ispod šporeta mačka koja drijema, bila je neizostavni inventar.

Obično bi se, kad za to dođe vrijeme, na ulicu, ili sokak istovario ugalj Kreka, ili ćumur kako smo ga zvali, dvije do tri tone. Gomila bi zakrčila put, da se ne moze se proći. Ćumur bi se unosio na brzinu, bila kiša ili ne. Znalo smo toga vakta i za smog, kad pane pritisak vazduha, dim bi počinjao da se čuje. Ali ne kao u drugim mjestima, jer mi smo imali onu '' Duni vjetre malo sa Neretve''.

I sada me brat, koji ne živi ovdje, često upita: ''Čuje li se ćumur?''

Bila su to lijepa i sretna vremena, i lijepo sjećanje. Barem meni.

(Ajša)

(gornji tekst je na facebooku objavila Ajša Šehič Nametak 26.11.2017. godine)


Naravno, i nama svima je tekst pobudio lijepa sjećanja na neke prošle, sretne dane. Ćumur smo kupovali ili u Prenju, ili direktno na Rudniku. Ovaj rudarski je bio bolji od Kreke, jer je bio mrki, i grijao je bolje. U vrijeme kad preduzeća nisu imali dovoljno mehanizacije, ćumur se prevozio kolima koja su vukli konji. Ćumur se na istovarenom mjestu, na ulici, na sokaku, pred prozorom podruma, ne bi dugo zadržavao, unosio bi se u avliju, u neku šupu, ili ubacivao kroz prozor, u podrum, a akciji bi se bez poziva priključivala prisutna raja. Po principu: Danas oni pomažu tebi, sutra ti njima.

Akcija bi bila završavana tek kad bi se ulica, sokak ili dvorište potpuno pomelo, tako da na tlu nije ostajalo ni traga od istovarenom ćumura

Vremenom su se umjesto šporeta na drva i ugalj u kuće uselile peći naftarice, a u šupe i podrume bidoni za naftu, a nakon toga i termoakumulacione peći. Uključila bi se da se puni po noći, u vrijeme jeftine struje, a pustila da grije tokom dana. 

Naravno, zgrade novije zgradnje su sa sobom donoslile novinu centralnog grijanja, električnih i plinskih šporeta, a sa tim je nestao i miris, ili smrad dima od uglja, koji se širio okolinom.

(fotografije: internet)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen