Dienstag, 30. November 2021

Košarkaši BiH pobjedili Bugarsku

 





Kvalifikacije za SP u košarci

Bugarska - Bosna i Hercegovina 75:85 (19:25), (23:25), (13:19), (20:16)

Bugarska: Ivanov 10, Kostov 13, Marinov 11, Minchev 12, Yanev 5, Karamfilov, Bachev, Kostadinov, Stoilov 4, Ivanov 2, Dimitrov 9, Petkov 9.

Bosna i Hercegovina: Roberson 11, Atić 4, Halilović 21, Lazić 7, Sulejmanović 14, Gegić 2, Kamenjaš 6, Čampara, Musa 17, Penava, Vrabac 3, Delalić.


Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Botevgradu u 2. kolu predzadnjeg kruga kvalifikacija selekciju Bugarske rezultatom 85:75 te su tako otvorili vrata plasmana u posljednju fazu doigravanja za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Nakon ujednačenih prvih minuta, naša reprezentacija je preuzela inicijativu na ovom susretu pa je vrlo brzo došla do 11 poena prednosti (8:19). Ipak, Bugari se bude u završnici prve četvrtine koja je završena sa šest poena prednosti za BiH.

Početkom drugog perioda uslijedio je pad u igri izabranika Vedrana Bosnića pa su domaći uspjeli čak preokrenuti rezultat (34:33). Ipak, naši košarkaši se vraćaju u svoj ritam pa na odmor odlaze sa osam poena prednosti. Najbolji u bh. selekciji u prvom poluvremenu bio je Miralem Halilović koji je već tada na svom kontu imao 14 poena. Podršku je imao u Emiru Sulejmanoviću koji je do poluvremena ubacio 12 poena, dok je kod Bugara najbolji bio Kostov sa osam poena.

Treća četvrtina je bila dosta neefikasna, a naš tim je bez problema održavao prednost koja je u jednom trenutku iznosila čak 19 poena razlike (50:69). Potom je uslijedila serija Bugara 5:0 pa je uoči zadnje četvrtine bilo +14 za BiH.

Do kraja meča naša selekcija je samo jednom upala u probleme kada su Bugari prišli na minus šest, ali je BiH bez problema zadržala vodstvo i na kraju sasvim zasluženo dominirajući u cijelom susretu došla do važne pobjede. Najbolji u dresu BiH bio je Halilović s 21 poenom i šest skokova, dok je Džanan Musa ubacio 17. Kod Bugara se istakao Kostov s 13 poena.

BiH je večerašnjom pobjedom zadržala stopostotni učinak u predzadnjem krugu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. S omjerom 2-0 nalazi se na prvom mjestu zajedno s Litvanijom koja je također ostvarila dvije pobjede. Češka i Bugarska su izgubile obje utakmice. U posljednji krug kvalifikacija plasirat će se tri najbolje plasirane ekipe u grupi.

Nastavak kvalifikacija je zakazan za kraj februara kada našu selekciju očekuje dvomeč s Litvanijom, dok će Bugari igrati sa Česima.

(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen