Samstag, 13. November 2021

Iz stare štampe: Vakcinacija, 1915. godine

 


Na stranicama stare štampe je 1915. godine objavljen tekst o vakcinaciji, cijepljenju stanovništva protiv velikih boginja.

"Za one koji se nijesu cijepili protiv boginja. Gr. poglavartstvo obavješćuje gradjanstvo, da će se posljednje cijepljenje protiv boginja obaviti dne 8. studenoga 1915. godine u 2 sata popodne u gradskoj vijećnici i u grad. mjesnom sudu. Pozivaju se svi, koji ma s kojeg razloga nisu još cijepljeni, da se imadu cijepiti dati pod prijetnjom najstrožih posljedica zakonskih propisa. Poslije 8. studenoga t. g. obavit će se kontrola od kuće do kuće na osnovi popisa pučanstva, kojom prilikom će se popisati one osobe, koje još nijesu cijepljene, da se provede kazna."


Ovih dana se na facebooku se pojavila fotografija odluke koja datira iz davne 1947. godine.

Pandemija koronavirusa sa kojom se cijeli svijet bori već skoro dvije godine, ponovo je potakla pitanje oko vakcinacije. Prve vakcine protiv koronavirusa su stigle krajem prošle i početkom ove godine, ali veliki je broj osoba koje se ne žele vakcinisati.

Sa onima koji se ne žele vakcinisati problema je imala i bivša Jugoslavija, a antivakseri su u Titovom dobu kažnjavani na specifičan način.

Naime, na facebooku se pojavila fotografija odluke koja datira iz davne 1947. godine, a u kojoj je obrazloženo kažnjavanje 3. ličke brigade koja se nije željela vakcinisati.

Inače, 3. lička brigada učestvovala je u radnim akcijama na izgradnji pruge Bosanski Šamac-Sarajevo. U odluci piše:


"Kažnjava se 3. lička brigada oduzimanjem naziva udarne zbog toga što se 90 omladinaca iz ove brigade nije htjelo vakcinisati, te je time stvorena mogućnost za širenje zaraznih bolesti i dovedeno u opasnost zdravlje omladinaca, piše u obrazloženju odluke.

Kazna je bila pročitana javno, i to pred skupom svih brigada na omladinskoj radnoj akciji na pruzi Šamac - Sarajevo, čime se sramota smatrala još i većom."

Komentari:

-Dokument je izdat u augustu 1947. godine, od Glavnog štaba omladinskih radnih brigada na gradnji omladinske pruge Šamac – Sarajevo. Glavni štab je bio smješten u tadašnjem hotelu Kasina, a komandant Glavnog štaba je bio drug Batrić Jovanović.
Zahvaljujemo se našoj dragoj Zeničanki, gospođi Slađani Paškalj, koja je ovo pronašla i poslala nam radi objave.

-Godine 1915. nije bilo mikročipova, na koje se pozivaju danasnji antivakseri, dakle oduvjek je bilo takvih, a nažalost biće ih i ubuduće.

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen