Montag, 22. November 2021

Slike iz svijeta

 

Nafta je rekvizit

Uljne mrlje na tlu su imitacija, a ni krv nije ovdje potekla: demonstrant na rubu klimatske konferencije u Glasgowu samo se vješto ađustirao. Da li je na Konferenciji postignut uspjeh, pitanje je mišljenja. I dalje će se morati obratiti pađnja, da respektabilni pokret za zaštitu klime neće otvara put ni nezaposlenosti, niti nuklearnoj energiji. A onda će biti sve gotovo.


Samo gangsteri dobijaju

Beznadežnost slike je toliko zbunjujuća da Agenture njene varijante šalju iz raznih dijelova svijeta. Ova slika pokazuje granicu između Bjelorusije i Poljske i bespomoćnost EU: Izbjeglice iz Erdoganove Turske su došle samo da usput mahnu diktatoru Lukašenku. On ih šalje dalje, u EU, kao kaznu za kritikovanje njegovog ponašanja.

A na kraju, opet dobijaju samo gangsteri.


Istorija uči

64.000 imena na zidu u Ostarrichiparku ispred Narodne banke u Beču, jednog ogromnog spomenika žrtvama Shoa Šoa. Inicijator, preživjeli Kurt Yakov Tutter, otvorio je spomenik zajedno sa Predsjednikom i Kancelarom Austrije, gradonačelnikom Beča i predsjednik Kultus zajednice. Dobro je i što naziv mjesta nije promjenjen: Istorija uči.

(news)

(NovaSloboda,ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen