Montag, 29. November 2021

Do posljednje bube

 

Makro fotograf Paul Kämpf koristi sofisticiranu tehnologiju za premještanje insekata u oklop. Impresioniran je njihovom ljepotom kao i raznolikošću, koja je sve više ugrožena.


Uglavnom zaljubljeni: bube sa žirafovinim vratom (Trachelophorus giraffa) nalaze se samo na Madagaskaru i to samo na dvije specifične vrste drveća. Mužjak (lijevo) ima jasno duži vrat.


Sto puta uvećano, jednostavno fascinantno


Sačekaj malo, ti žrtva: Kradljivci grmlja (Neoitamus sp.) pripadaju porodici grabežljivih muha. Svojim složenim očima hvataju i najbrže pokrete svog plijena.


Ja sam svjetlucavi sprinter: Tigrove bube (ovdje: podvrsta Cicindela chinensis flammifera) su slavna porodica: nijedan insekt ne može trčati brže od njih.

Phyllium bioculatum, terarijum u obliku biljke, gost je u njemačkim terarijumima više od 100 godina.

Naborana ušica (Allodahlia scabriuscula) koristi svoje smrdljive žlijezde kada je u opasnosti. Aroma: karbonska kiselina.

Bogomoljka (Omomantis zebrata) potpuno mirno čeka svoj plijen. U letu hvata muhe i moljce. Larva kornjače (Cassida sp.) Hrani se veganski - listovima biljaka. Voli da se krije ispod sopstvenog izmeta.


Pjegava kornjača (Aspidimorpha miliaris) društveno živi na biljkama domaćinima čak i kao ličinka. Pepeljasto siva zemljana pčela (Andrena cineraria) nosi vijenac od svijetlog krzna i živi usamljeno u parkovima i baštama širom Njemačke.


Konjski mrav (Camponotus ligniperda) izazvao je bubu bombardera (Brachinus sp.). Napada je uzavrelim mlazom.

Crvenodlaka pješčana pčela (Andrena fulva) leti u srednjoj Evropi od marta do maja. Svaka ženka gradi svoje gnijezdo.


Dobrodošli u čudesno neobičan svijet insekata! I dobrodošli u mali foto studio Paula Kämpfa, 27, fotografa insekata, da tako kažemo. Istraživači su opisali oko milion šestonožnih puzajućih stvorenja kao vrste, što ih čini najraznovrsnijom klasom u životinjskom svijetu.

Insekti” su zapanjujuće slični nama ljudima po načinu gradnje: glava, grudni koš, trbuh, dlakave noge – to zvuči nekako kao neki komšija. Insekti dišu, imaju cirkulaciju krvi, probavljaju kroz prednje i srednje crijevo, i rektum.

Različiti redovi njihove klase imaju dobra imena: skakači, žohari cvrčci, uši, krila sa resama, korice, da spomenemo samo neke.

Trenutna istraživanja pretpostavljaju ogroman nestanak ovih vrsta, kao i biomase, koja se smanjila za do tri četvrtine u posljednjih nekoliko decenija. Uzroci su oduzimanje zemljišta, intenzivna poljoprivreda, insekticidi. Osim toga, dolazi do promjena u životnim uslovima zbog klimatskih promjena.

Obzirom na nestanak insekata, aktivnost ovog fotografa bi se mogla posmatratiati kao neki konzervatorski aktivizam.

Ovo je stvarno zaštita insekata, ali na mala vrata: Insekti na ovaj način dobijaju pažnju koju zaslužuju - također na Instagramu, gdje fotograf pod imenom paulkaempf_macro predstavlja krhkost kraljevstva insekata sa svojih više od 10.000 pratilaca: Svaki "lajk" je mala molba za biodiverzitet.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen