Sonntag, 16. Mai 2021

U sjećanju: Mara i Duško riješili utakmicu

 

Enver Marić brani penal Gerdu Mülleru, foto Wordpress

U povodu dostignutog rekorda Gerda Müllera u Bundesligi, ovo je prilika da se podsjetimo ovog igrača iz našeg ugla, i jedne utakmice odigrane prije 48 godina, 9. maja 1973. godine, u kojoj je tadašnja reprezentacija Jugoslavije pobjedila tadašnju Zapadnu Njemačku u Minhenu rezultatom 0:1.

Enver Marić odbranio penal Gerdu Mulleru, a Duško Bajević gol postigao iz penala


Zapadna Njemačka – Jugoslavija 0:1 (0:0)

9. maja 1973. godine, fudbalska reprezentacija Jugoslavije je ostvarila prvu i jedinu pobedu nad Zapadnom Njemačkom na njenom terenu, u istoriji susreta ova dva nacionalna tima
“Plavi” su u prijateljskom meču na Olimpijskom stadionu u Minhenu, pred 50 hiljada gledalaca, trijumfovali rezultatom 1:0 pogotkom Duška Bajevića iz jedanaesterca u 75. minutu. Prethodno je Georg Švarcenbek igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Glavni sudija meča Austrijanac Buzek u prvi mah je dosudio indirekt za našu ekipu, ali je preinačio svoju odluku nakon konsultacije sa pomoćnikom.

Buzek je duel Josipa Katalinskog i Jirgena Grabovskog u 83. minutu okarakterisao kao prekršaj i drugi put pokazao na bijelu tačku, ovaj put u šesnaestercu gostiju. Gerd Miler je izveo najstrožu kaznu, ali se “leteći Mostarac” Enver Marić bacio na levu stranu i odbranio ovaj udarac (gornja fotografija).

Raspoloženi Marić je smjelim intervencijama još nekoliko puta spašavao mrežu gostiju, mada je i Jugoslavija na drugoj strani prokockalala par prilika za ubedljiviju pobedu. Kolosalnu šansu propustio je Nenad Bjeković u finišu susreta kada je izašao sam pred Majera, ali mu je čuvar mreže gola domaćina padom u noge oteo loptu.

(Na Današnji dan)


Duško Bajević postiže gol iz penala, foto gettyimages


West Germany – Yugoslavia 0-1 (0-0)

München, 9.Mai 1973.

Referee: Buzek (Austria).

Spectators: 50.000

West Germany: Maier, Höttges, Breitner, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Flohe, U. Hoeneß, Overath, Grabowski, G. Müller, Held (77. E. Kremers).

Yugoslavia: Maric, Stepanovic, Katalinski, Holcer, Bogicevic, Karasi (Jerkovic) (Bjekovic), Pavlovic, Acimovic, Petkovic, Bajevic, Oblak.

Goal: 0:1 Bajevic (76., penalty).

** Maric halted a penalty by G. Müller **

(wordpress)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen