Sonntag, 9. Mai 2021

Iz svijeta neobičnosti - Od Indije do Novog Zelanda

 


Pepeo pepelu

Vatra, dim, pepeo: plamen plamti na mjestu spaljivanja u New Delhiju. Muškarci koriste preuređeni bicikl da bi dovukli nova drva. Ostali čekaju da se novi leševi kremiratju. Većina mrtvih je umrla s virusa korone - a sve više i više dolazi novi, koji moraju biti spaljeni.

Indija je prethodnih dana imala više od 350.000 novih infekcija dnevno. Kisika i lijekova nedostaje na mnogim mjestima, a zdravstveni sistem je na rubu kolapsa. Nekoliko država pokušava pomoći ovoj zemlji, pa čak i Pakistan, sa kojim je zapravo u neprijateljskim odnosima.


Teško da se nazire kraj

Zaposleni na najvećem groblju u zemlji, Behescht-e Sarah, polažu nove grobove izvan Teherana. Direktor groblja kaže da se dnevno mora pokopati do 350 ljudi.


Potpuno šokiran

Pazite, evo bicikla. I još jedan. I još jedan. I još jedan. I još jedan. I još jedan. Jedan kamion se istovara u gradu Shenyang na sjeveroistoku Kine. Negdje u ovoj metropoli bicikla su bila iznajmljivana, i sad više nikome ne trebaju. Na ovom otpadu se ostavlja na desetke hiljada bicikala od kojih više nema koristi. Dijeljenje bicikla vrlo popularno u Kini već oko pet godina, ali očito da operateri nisu sasvim tačno procijenili potrebe. Ogromne deponije odbačenih bicikla su već dugo dio gradskog pejzaža u mnogim mjestima.


Novi početak

Novi dan. I dalje je mraz mraz na putu. Nigdje žive duše nadaleko. Tako se rano ujutro svijet čini cjelovitim i lijepim, tihim i mirnim. Barem je tako u prirodnom rezervatu Lewitz, u pokrajini Mecklenburg-Vorpomern. U blizini Friedrichsmoora, između Schwerina i Ludwigslusta, plavo nebo se ogleda u kanalu Müritz-Elde. On povezuje Mecklenburg Lake District sa Elbom. Uskoro će izlazeće sunce biti snažnije i bit će toplije. Napokon. Kako kažu riječi jedne pjesme: Iza horizonta se nastavlja život. Počinje novi dan.


Koncert pred 50 hiljada gledalaca

U vrijeme pandemije nije vijest ko je i gdje nastupao, nego da je koncert održan uživo pred velikim brojem gledalaca Čak 50 hiljada gledalaca gledalo je uživo koncert grupe Six60 u gradu Aucklandu, na Nopvom Zelandu.

Na Novom Zelandu smatraju da su pobjedili pandemiju korone, pa su stoga ponovo dozvoljeni i ovako veliki koncerti.


Nedostatak vode

Lokalno stanovništvo tajvanskog grada Taichung kuha ispred jednog srebrnog rezervoara, dok se voda dijeli u drugim dijelovima zemlje. Tajvan je zapravo jedno od najkišovitijih mjesta na svijetu, ali proteklih godinu dana nije bilo tajfuna, i bilo je premalo kiše.

Zemlja je zapala u najgoru sušu u zadnjih 56 godina, mnogi rezervoari sadrže još samo do 20 posto vode.


Proljetni sjaj

U starom dijelu gradu Bonna, prolaznici se dive cvjetu trešnje. Prirodni spektakl već godinama privlači poglede i posjetu turista ovome u gradu. Međutim, ove godine, pandemija korone kvari zabavu. Vlasti su postavile table za obavezno nošenje maski u starom grad, pa su čak i intervenirale kad bi posmatrači skinuli masku, kako bi se fotografirali. Uz sve to, povremeno se zbog velike gužve nisu mogli pridržavati ni pravila udaljenosti.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen