Donnerstag, 20. Mai 2021

Danas je Svjetski dan pčela: Insekt od kojeg zavisi čovječanstvo

 



Nestanu li pčele sa planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko četiri godine života” - Albert Einstein

Danas se u svijetu obilježava Svjetski an pčela. Obilježavanje Dana pčela podiže svijest o prijetnjama oprašivačima poput pčela od strane nekontrolisanih ljudskih aktivnosti. U decembru 2017. godine, UN su odobrili ovaj dan, a Prvi svjetski dan pčela obilježen je 2018. godine. Neke države u svijetu, poput SAD, nemaju samo jedan dan, nego obilježavaju dodatno i Nacionalni dan medonosne pčele svake treće subote u avgustu (ove godine u subotu 21.8.).

UN je ovaj datum odabrao po datumu rođenja Slovenca Antona Janše (1734.), dvorskog pčelara Habzburškog dvorca i carice Marije Terezije, autora nekoliko udžbenika i knjiga o pčelarstvu, koji i danas imaju primjenu širom svijeta. Svrha dana pčela je prepoznati ulogu pčela i drugih oprašivača za ekosistem.

Tema Svjetskog dana pčela 2021. godine je „Angažovane pčele: Izgradite bolje za pčele“. Ovom temom Ujedinjene nacije usredotočile su se na prijetnje koje COVID-19 predstavlja pčelama i drugim oprašivačima. UN je također pozvao na svijest o pčelarstvu i važnost pčelinjih proizvoda. Ova tema Dana pčela 2021. daje smjer za sve proslave Svjetskog dana pčela 2021, godine, navodi se u današnjem saopštenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Pčele povećavaju prinose mnogih voćaka poput jabuka, šljiva, krušaka, trešanja i višanja za oko 60 posto, suncokreta za 40 posto, sjemena djeteline za oko 70 posto, a plodove i sjemenje raznog povrća za više od 70 posto, navode stručnjaci iz Zavoda za zaštitu bilja INZ-a.



Beč planira do ljeta 2022. naseliti dva miliona pčela

Bečki javni prevoznik Wiener Linien namjerava do ljeta 2022. godine naseliti oko 80 pčelinjih društava sa ukupno dva miliona pčela na svoje zelene površine i time unaprijediti biološku raznolikost u gradu.

Kako su saopštili iz uprave ovog grada, prva pčelinja društva u sklopu ovog projekta su se već preselila na livadu pored stanice Leopoldau. Javni prijevoz se smatra, kako su naveli, idealnim mjestom za pčele jer se duž šina nalaze neiskorištena područja na kojima je mnoštvo cvjetnica.

"Oduševljen sam što će Wiener Linien imati dva miliona pčela, tj. jednu medonosnu pčelu po stanovniku. Beč je godinama grad sa najvišom kvalitetom života na međunarodnim rang listama. Da bismo to i ostali, važno je biti dobar dom pčelama. Jer biološka raznolikost je zaštita klime u praksi", kazao je gradski vijećnik za javni prijevoz Peter Hanke.

Za jedan od najzelenijih gradova u svijetu, gdje se skoro 14 posto gradskog područja koristi za poljoprivredu, pčele su od izuzetnog značaja. Povodom rođendana pčelarskog pionira Antona Janše, 20. maja, Ujedinjene nacije su službeno proglasile prvi Svjetski dan pčela u 2018. godini.

Pripitomljene medonosne pčele su ujedno i najpoznatija vrsta pčela, saopćili su iz Grada Beča.

(klix)






Vrijedne pčele

Generalno je ustaljeno mišljenje da su mravi vrijedni insekti. Sječam se pričice iz osnovne škole o cvrčku i mravu u kojoj prvi svira a drugi skuplja ljetinu za crne dane.

Međutim, po mome mišljenju pčele su jednako marljive, ako ne i više.

Posmatrao sam ih ovih proljetnih kišovitih dana, kada su svaki prestanak padavina koristile da izađu iz svojih košnica i opraše naše vočke. Kada je prošao behar nastavile su sa sakupljanjem cvjetnog nektara iz livadskog i ukrasnog cvijeća, maslačka, tratinčica, glicinije. I tako će, ako im vremenske prilike dozvole nastaviti sa cvijetom bagrema, lipe i naravno, kad god su u prilici tu je ponovo livadsko cvijeće.

Ahmet Hukić/facebook 20210519




fotografije: Ahmet Hukić, facebook, klix, NovaSloboda

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen