Donnerstag, 20. Mai 2021

Safa, "Mostar Workshop" 1988.







Safet Safa Begović i njegov dućan su nezaobilazni u Starom gradu i često je "meta" kamera i fotoaparata, bilo od turista ili od novinara. A izgleda i od slikara...

Japanski slikar Masaya Tomiyasu je posjetio Mostar 1988 godine i tom prilikom napravio akvarel čiji je glavni lik Safet Safa Begović. Za ovaj rad pod nazivom "Mostarska radionica", je 1991 godine dobio glavnu nagradu na 79-oj izložbi japanskih akvarela.

Jedan likovni kritičar je ovo zapisao...

"Oči muškarca koji sjedi na izlogu radionice i zagleda se u nas, hvale snagu hvatanja osobe koja gleda u njega. Za razliku od mirnog i grubog izgleda, odjevni predmet daje blistavu bjelinu, što je posljedica tehnike maksimiziranja pozadinske boje papira ostavljajući ga neobojenim. To je izraz koji su Tomiyasuove izvanredne slikarske vještine gajile trenirajući u učionici Fujishima Takeji za vrijeme Tokijske škole likovnih umjetnosti. Ova slika, koja ima duboko ljudsko prisustvo u emocionalnoj gradaciji svetlosti i sjene, izložena je na 79. izložbi japanskih akvarela i osvojila je glavnu nagradu."

(Armin/cidom/20210518)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen