Samstag, 1. Mai 2021

Prvomajska budnica

 




Kao i ranijih godina, i ove je Hrvatska glazba Mostar upriličila tradicionalnu prvomajsku budnicu ulicama grada na Neretvi.

Promenada je krenula sa Trga rondo, prošla je potom kroz Šetalište i pored Gradske vijećnice, zatim preko Starog mosta, Ulicom maršala Tita pokraj bivše Robne kuće Razvitak, Trgom musala, Ulicom Alekse Šantića do hotela “Ero”, a završila je tamo odakle je i krenula, javlja Anadolu Agency, a prenosi federalna.ba.

Učesnici su podcrtali da je budnica tradicija bez koje bi obilježavanje Međunarodnog praznika rada u gradu na Neretvi bilo nezamislivo i prazno.

Tokom dana, Mostarci, uprkos opasnosti od širenja koronavirusa, planiraju praznik provesti na nekom od izletišta ili u privatnim dvorištima.

U svijetu se danas obilježava 1. maj – Međunarodni praznik rada, kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima sa policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero ih osuđeno na smrt. Crvena zastava postala je simbol krvi koja je pala za ostvarivanje radničkih prava. Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom. Kao međunarodni praznik rada, 1. maj se obilježava od 1889. godine.

(fotografije, portali)

(spagos)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen