Sonntag, 23. Mai 2021

Jeste li znali: U Bosni i Hercegovini raste biljka mesožderka

U neposrednoj blizi jezera Alagovac, na području Nevesinja, otkriveno je stanište biljke mesožderke, Drosera rotundifolia.



Vjerovatno rijetki u Bosni i Hercegovini znaju da u našoj zemlji raste biljska mesožderka.

Otkrivena je 1954. godine, u Nevesinjskom polju, na nadmorskoj visini od 880 metara.

Nije nađena na staništima na kojim se očekuje, odnosno koji odgovaranju njenim ekološkim zahtjevima, na tresetištima Bosne već usred kraškog područja Hercegovina.

"Kako se ova biljka mogla očuvati pod uplivom mediteranske klime i pri tom na ovoj nadmorskoj visini, to je kapric prirode koji je teško objasniti. Lokalitet biljke Drosera rotundifolia nalazi se na sjeverozapadnom kraju Nevesinjskog polja, na rubu bare ispod naselja Srednje vode, na jezeru Alagovac", piše portal Nevesinjeturizam.com

(radiosarajevo)




Do sada poznata nalazišta ove biljke su bila u Sjevernoj Evropi, Sibiru i Sjevernoj Americi...

Ova biljka, što je karakteristično, na svojim laticama izbacuje kapljice sluzi ili rose, pa joj je otuda narodni naziv rosulja, u kojima ima jedan određeni udio šećera, sa kojim privlači insekte. Kada insekt sleti na taj mamac, ona ga zarobi i enzimnim varenjem uzima minerale iz organizama insekata.

(avaz)





... nije Aljaska, Alagovac je...

Jezero Alagovac, popularno nazvano i „nevesinjskim morem“, nalazi se u podnožju planine Velež, na oko četiri kilometra sjeverno od Nevesinja i najveće je jezero u nevesinjskoj dolini.

Na nadmorskoj visini od 860 metara, mami svojom ljepotom i okolinom, jer je ušuškano u šumi, a do mnogih plaža vodi samo makadamski put.

Vještačko jezero od 40 hektara je nastalo 1968. godine pregradnjom potoka Alagovac zemljanom branom. Prvobitna namjena jezera je bila je snabdijevanje grada vodom, ali je u posljednje vrijeme na njegovim obalama se nalazi sve više turista.

Jezero je bogato ribom, posebno šaranom, somom, bijelim amurom i tolstolobikom, a redovno ga poribljava Sportsko ribolovno društvo “Zalomka” iz Nevesinja, koje i upravlja ribolovom na jezeru.

Plaže su pješčane i nije im potrebno dodatno uređenje da bi se koristile. Svako ko dođe, može se udobno smjestiti, sunčati ili jednostavno, boraviti u hladovini. Jedna plaža ima uređen kamp s odbojkaškim igralištem, klupama i roštiljima tako da je tu omogućen boravak i po nekoliko dana. Na šetalištu oko jezera postavljene su klupe, a postoje i mjesta za roštilj.

(avaz)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen