Dienstag, 11. Mai 2021

Čudesni praznici u svijetu: Dan jedi što hoćeš

 


Nacionalni dan jedi što hoćeš, a ponekad i kao Nacionalni dan jedi što želiš, (engl.Eat What You Want Day, ili: National Eat What You Want Day) se u SAD slavi 11. maja, u ime prijatelja dobre hrane.

Šta je ovaj praznik hrane i zašto zaslužuje upis u kalendar čudesnih praznika iz cijelog svijeta?

Ko je prvi započeo Nacionalni dan jedi ono što želiš?

Dan jedi što želiš izumio je američki par Ruth i Thomas Roy. Sa preko 85 zaštićenih državnih praznika na njihovoj web stranici wellcat.com, njih dvoje se smatraju pravim lučonošma, kada su u pitanju zanimljivosti kalendara.

U slučaju Dana jedi ono što želiš, najranija poznata verzija posta na http://wellcat.com/ datira iz maja 2000. Nije potpuno jasno da li ovaj dan ima neke starije kalendarske korijene. Ustvari, Thomas Roy počeo je stvarati svoje nvlastite praznike, jooš dok je radio kao voditelj na radiju, 1980-ih ( lista nekih dana u nastavku).

Zašto se Dan jedi ono što želiš slavi baš 11. maja? N postoji objašnjenje zašto je par Roy odabrao baš 11. maj za ovaj Dan. Nažalost, članci na wellcat.com rijetko pružaju konkretne informacije u tom pogledu. Nije poznato postoji li nekaka veza s Danom zone sumraka, koji se također obilježava 11. maja, ili Danom jednobojnih čarapa u Njemačkoj.

Inače, ovaj kulinarski dan savršeno se uklapa u niz tematski povezanih događaja. Jer kada je u pitanju mogućnost da jedete ono što želite, među znatiželjnim praznicima imamo puno izbora za inspiraciju. Kao primjer navode se sljedeći interesantni dani u vezi sa hranom:

-Nacionalni dan smrznute hrane 6. marta,

-Dan zdrave prehrane, 7. marta,

-Međunarodni dan bez dijete 6. maja,

-Dan hrane koju ne želite, (engl. National Junk Food Day) 21. jula ili

-Dan cheeseburgera 18. septembra

Imajući ovo na umu, ovaj Dan se bavi važnim aspektom prehrane. Jer bez obzira na to što jedete 11. maja, iznad svega bi to trebalo biti dobrog okusa i učiniti vas sretnim.

U tom smislu: Ura za dobru i ukusnu hranu. Bilo u SAD, ili bilo gdje drugo na svijetu.

U svakom slučaju: Dobar apetit.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen