Montag, 3. Mai 2021

Rukometaši idu na Evropsko prvenstvo

 




Austrija – BiH 27:23 (15:11)

Austrija: Golub Doknić, Dominik Schmid, Janko Božović, Eric Dambock, Tobias Wagner, Sebastian Frimmel, Marin Martinović, Lukas Herburger, Gerald Zeiner, Julian Ranftl, Lukas Hutecek, Nikola Stevanović, Marko Katić, Robert Weber, Fabian Posch, Florian Kaiper,

BiH: Benjamin Burić, Admir Ahmetašević, Alen Ovčina, Stjepan Jozinović, Elmir Građan, Josip Perić, Mirko Herceg, Senjamin Burić, Vedran Delić, Ivan Karačić, Nikola Prce, Vladimir Vranješ, Dino Hamidović, Neven Stjepanović, Ibrahim Haseljić, Mirsad Terzić.


Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je danas poraz u Austriji u posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo rezultatom 27:23, ali svejedno se plasirala na Euro.

U današnjem meču Zmajevi su bili svjesni da ih ni poraz ne eliminiše sa prvenstva, s obzirom na to da su četiri najbolje trećeplasirane selekcije imale zagarantovano mjesto na Evropskom prvenstvu. Sa pobjedom bi naš tim sigurno bio drugi, ali bilo je sasvim evidentno da bi nam i poraz mogao tek malo odmoći da ostvarimo takav plasman, s obzirom na to da smo imali dva boda u poretku trećeplasiranih selekcija, jer se brišu bodovi protiv ekipa koje su završile na posljednjem mjestu. Većini ekipa sa trećeg mjesta tako su se brisale po dvije pobjede, a nama samo jedna, jer smo jednom izgubili od Estonije, a istu smo jednom pobijedili, dok smo svoj drugi trijumf ostvarili u domaćoj utakmici sa Austrijom.

Naš domaćin danas je odigrao jako dobar meč, a bilo je evidentno da Austriji pobjeda mnogo više znači nego reprezentaciji BiH. Da je kojim slučajem Austrija danas poražena njene šanse za plasman na Euro bile bi puno manje nego naše, jer bi joj se brisali rezultati protiv Estonije i ne bi imala nijedan bod. Stoga ne čudi da je želja domaćih bila ogromna, a u takvom ambijentu već su na poluvremenu imali sigurnih 15:11.

Austrijanci su bili bolji i u drugom dijelu i došli su do šest golova razlike prvi put kod skora 25:19, a na kraju je meč okončan sa 27:23, pošto su naši rukometaši malo podigli nivo svoje igre u samom finišu susreta. Šest pogodaka je za naš tim postigao Ibrahim Haseljić, dok su Mirko Herceg i Ivan Karačić zabilježili po tri gola.


Pored naše reprezentacije kao trećeplasirane u grupi plasman su izborile Poljska, Litvanija, Ukrajina. Bez plasmana su ostale Švicarska, Grčka, Italija, Kosovo od selekcija koje su zauzele treće mjesto u grupi.

Pored domaćina Mađarske i Slovačke, finalista prošlogodišnjeg EP Španije i Hrvatske, te BiH, Litvanije, Ukrajine i Poljske na EP gledat ćemo selekcije Srbije, Francuske, Njemačke, Austrije, Rusije, Češke, Islanda, Portugala, Slovenije, Nizozemske, Norveške, Bjelorusije, Danske, Sjeverne Makedonije, Švedske i Crne Gore.


Predstojeće Evropsko prvenstvo će biti održano od 13. do 30. januara 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj, a na njemu će nastupiti 24 ekipe.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen