Samstag, 8. Mai 2021

“Robinson Crusoe" Mediterana





Naseljenik Mauro Morandi (81) trebao bi napustiti pusto ostrvo Budelli, nakon skoro 32 godine boravka na njemu.

Mauro Morandi je nazvan "Robinson Crusoe", iako on zapravo mrzi to ime. Ovaj Talijan živi potpuno sam na usamljenom ostrvu - sada već gotovo 32 godine - ali za razliku od Crusoea, 81-godišnjak ne želi otići sa ostrcva!

1989. godine je Mauro Morandi sa četvoricom prijatelja krenuo jednim katamaranom prema južnom Tihom okeanu. Brod se slomio nakon samo jednog dana putovanja na moru - i posada je isplivala na Budelli, jedno malo ostrvo sjeverno od Sardinije. Prijatelji su otišli, a Morandi je ostao. Srećom, kako je to više puta potvrdio. "Ovo je moja velika ljubav. Šta bih drugo trebao reći? Jednostavno ne mogu otići odavde, ovo je život o kojem sam oduvijek sanjao, još kao dijete."

Zapravo, senior sa ostrva ima sve što mu je potrebno za život. Kamenu kuću sa solarnim pločama na krovu koje mu daaju struju, TV, frižider i tablet, pa čak i nekoliko životinja, prijatelja. Ovdje jednostavno nema ljudskog društva, ali ni to mu ne nedostaje. "Ne, nisam usamljen. Zašto bih to trebao biti? Ostrvo je moj prijatelj. Imam tri mačke, dvije kokoši. Ponekad sa njima razgovaram kao luđak", šali se u razgovoru.

Takođe je za novine Corriere della Sera rekao da je preko interneta upoznao ženu. "Zaljubljen sam!" Samoća zaista izgleda drugačije. Ali su se tamni oblaci sada navlačiti preko ispraznog sunca.

Noćna mora bivšeg nastavnika sporta prijeti da se ostvari: nakon skoro 32 godine boravka, trebao bi napustiti svoje voljeno ostrvo, jer je ono sada postalo rezervat prirode. Tu žele ukloniti sve ljudske tragove, kako bi Budelli pretvorili u centar za obuku za ekološka pitanja. Vlasti već dvije godine traže od pustinjaka da spakuje svoje stvari, a sada je uprava talijanskog nacionalnog parka postala ozbiljna. "Tužan sam", rekao je za novine.

"Bojim li se? Naravno da se bojim. Jer jedino čega se bojim, to su ljudi", objašnjava Morandi u intervjuu. "Teško mogu započeti neku revoluciju. Ali pitat ću advokate što mogu učiniti oko toga. Stvarno želim ostati ovdje kao neplaćeni volonter."

Na facebooku je još jednom naglasio da se ne namjerava vratiti u svoj rodni grad Modena na sjeveru Italije. "Provoditi dane igrajući karte u kafani, ili u kuglačkom klubu nije to više za mene", pojašnjava.

I nada se da će se vlasti ipak predomisliti.

(rtl)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen