Donnerstag, 13. Mai 2021

Slavuj, ptica mala

 



Slavuj je pjevačka zvijezda među pticama

Svakog proljeća jedna prava super zvijezda posjećuje naše krajeve. Vidjeti ga nije lako. Jer je stidljiv i izuzetno se dobro skriva u gustom grmlju. Za super zvijezdu među pticama, sa svojimsmeđim perjem, izgleda prilično neupadljivo. Upadljivo je, međutim, njegovo pjevanje.

To se ne može prečuti, a slavuja je učinilo vrlo poznatim.

Slavuj pjeva i danju i noću

Slavuj je ptica pjevačica koja zimu provodi u Africi. Desetine hiljada ih svakog proljeća lete ka našim krajevima, kako bi se ovdje parili i odgajali svoje mlade. "Mužjaci u naše krajeve stižu prije ženki", kažu zoolozi. "Oni ne pjevaju samo noću, već i danju."

Mužjaci su talentovani pjevači

Činjenica da su ove ptice toliko poznate po svojoj pjesmi je zato što mužjak slavuja može savladati 200, ili čak i više različitih vrsta strofa.

Zamislite to! Ovolika raznolikost čini pjevanje slavuja tako jedinstvenim. Pojedinačni dijelovi pjesme su različite dužine, a i visina nota je različita.

Traže partnerku noću

Pjevanje je vrlo važno za ptice. U tom procesu razmjenjuju informacije. Tokom dana se vjerovatno radi o obilježavanju teritorija, kako bi odbili druge mužjake. Noću mužjaci pjevaju prvenstveno zbog toga, kako bi privukli žene. U pravilu mužjaci počinju pjevati oko 23 sata, i to traje do jutra. Ali kad mužjak jednom pronađe ženku, on pjeva samo tokom dana. Dakle, ako noću čujete slavuja, znajte: to je mužjak, koji još uvijek traži ženku.

Mladi brzo polete

Ženka slavuja u pravilu snese četiri do šest jajašaca, na kojima odleži dvije sedmice. Tek četvrtog dana ptići otvaraju oči. Za to vrijeme sjede zajedno, trbuh uz trbuh, i šesti dan mijenjaju položaj, tako da svi sjede u obliku zvijezde s kljunovima prema vani. Potpuno leteći, mladi napuštaju gnijezdo nakon samo jedanaest dana, ali pravim letačima postaju tek sa 16 dana.

Pjesma odaje mnogo

Na osnovu raznolikosti pjesme, čini se da ženke slavuja saznaju određene stvari koje će im pomoći u odabiru partnera. Očito im pjesma govori nešto o zdravlju mužjaka, njegovom iskustvu, kvaliteti teritorija, pa čak i tome, da li su dobri očevi i sudjeluju li u njezi legla", kažu biolozi.

Gradnja gnijezda

Kada se donese odluka o najboljem mjestu za gniježdenje, ženka istog dana brzim tempom počinje sakupljati materijal za gnijezdo. Koriste uglavnom otpalo lišće, vlasi trave, fine grančice i posebno dugačke suhe stabljike koprive i stari listove hrasta.

Dame biraju!

Uzbudljivo je to što se ženke ne odlučuju za prvog mužjaka koji ime se javi. Istraživanje

pokazuje da ženke posjećuju jednog po jednog mužjaka, u noći kada dođu”, kažu stručnjaci za ptice. Tamo ostaju oko pola sata. „Očigledno slušaju njihovo pjevanje. Onda lete dalje, dok se konačno ne odluče za svoga mužjaka.

(express)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen