Freitag, 14. Mai 2021

Sedam najpoznatijih svjetskih zagonetki


Generacije istraživača kretale su u potragu. Ali na ove zagonetke još uvijek nema odgovora.


■ Stonehenge na jugu Engleske. Čudna formacija od 63 kamena, visokih do sedam metara i teških do 40 tona. Ko ih je i zašto sagradio, kako je kamenje došlo na ovo mjesto? Monumentalna misterija veä 5000 godina.


■ Nebra nebeski disk. Najstarija betonska zvjezdana karta čovječanstva pronađena 1999. godine u Sachsen-Anhalt, u Njemačkoj. Stara 3600 godina, napravljen od materijala iz cijele Evrope. Ko su bili tvorci? Čemu je to služilo?


■ Bermudski trokut. Avioni i brodovi su u njemu više puta nestajali, neobjašnjive katastrofe u Atlantiku. Zašto? Podvodni gas metane, koji su eksplozijom odstranjivvali vodu ispod trupa brodova? Poremećaji u zemljinom magnetnom polju zbog čega avioni su avioni ostajali bez mogućnosti navigacije? Niko ništa ne zna sa sigurnošću.


■ Voynichov rukopis, Woynich manuskript, napisan oko 1404. godine. Možda najmisterioznija knjiga na svijetu. 200 misterioznih stranica sa botaničkim crtežima u skriptim koja još nije dešifrirovana. Ali: lingvista dr. Jürgen Hermes sa Univerziteta u Kelnu na dobrom je putu da riješi zagonetku.


■ Atlantida, legendarno ostrvsko kraljevstvo Antike. Grčki učenjak Platon spominje naprednu civilizaciju 360. godine pne. Ali zašto je Atlantida potonula? Naučnici još uvijek imaju pretpostavku o više od 25 mjesta, na kojima je mogla biti.


■ Moai glave na Uskršnjem ostrvu, koje leži usamljeno u Tihom okeanu. 900 divova, svaki težak do 100 tona, zuri ptrema horizontu. Ko ih je i kako isklesao iz planinskog kamena, kada i zašto, i kako su dovde preseljeni?


■ Linije Nazca u pustinji Perua. Stotine gigantskih figura ljudi i životinja na površini od 500 kvadratnih kilometara. Vjerovatno su nastale 800. godine pne. Otkrivene su tek kada je prvi avion preletio ovu pustinju, početkom 20. vijeka.

(express)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen