Mittwoch, 19. Mai 2021

Formula 1 - Brzo, brže

 


Kakav duel! Svjetski prvak Lewis Hamilton i njegov izazivač Max Verstappen prireili su jednu vrlo uzbudljivu međusobnu trku Formule1 u ovoj godini.

Vozač Mercedesa Hamilton osvojio je prvi Grand Prix u Bahreinu krajem marta, dok mu je Red Bull Verstappen sredinom aprila kontrirao u Imoli. Početkom maja u Portugalu, Hamilton se vratio na čelo.

Koliko tijesna može biti ova sezona Formule 1, pokazalo se tokom trke u Barceloni: Verstappen je sjajno započeo, pretekao Hamiltona u prvoj krivini i preuzeo vođstvo. Branio je svoju prednost skoro do samog kraja trke. A tada je tim svjetskog prvenstva pokazao svu svoju taktičku klasu.

Mercedes je stavio nove gume u 43. krugu. Hamiltonov automobil postajao je sve dominantniji.

U 60. krugu konačno je prošao pored konkurenta. Reakcije na cilju su shodno tome bile vrlo “pjenušave”.

Svjetski prvak Hamilton je slavio, kao da je već osvojio njegov osmi naslov prvaka.

Ali, sezona traje do sredine decembra. Sljedećeg vikenda će ponovo ponovo biti tvrdo - na uskim krugovima, ulicama Monaka.

Preteknut

Red Bull Racing RB16B je puno ime automobila Maxa Verstappena. U Barseloni je holandski vozač bio tijesno drugi, a u ukupnom poretku je takođe na drugom mjestu.

Opušten

Sedmostruki svjetski prvak Lewis Hamilton slavio je svoju treću pobjedu u sezoni, klasično, tušem od šampanjca. Sada u Svjetskom kupu vodi sa 94 boda, ispred Verstappena, koji ima 80 bodova.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen