Mittwoch, 5. Mai 2021

Zeleno na osovinama

 


Šta dolazi nakon kamiona na dizel?

Većina kamiona radi na dizel. Već je jasno. Ali ko to kaže da tako mora ostati zauvijek?

Proizvođači kamiona već dugo rade na prelasku na alternativne pogone, istražuju i planiraju.


Ovako izgleda budućnost:

Gas: Kamioni pogonjeni biogasom i prirodnim gasom imaju domet do 1.600 kilometara. Oni također emituju 99 posto manje čestica od dizela, 90 posto manje NO2, a s biometanom čak i do 95 posto manje CO2. Kamioni na gas, koji prelaze nosivost od 7,5 tona, bit će oslobođeni plaćanja putarine još do kraja 2023. godine. To špediterima po kamionu donosi uštedu gotovo 20.000 eura.

Električni: Kamioni sa baterijama nisu pogodni za teški prevoz na velike udaljenosti. Baterije za postizanje takvih opsega koštaju dodatno korisnog opterećenja. Ali: kamioni nosivosti do 40 tona sa dometom do 300 kilometara, naprimjer, za dovoženje namirnica u supermarkete, sa čisto električnim pogonom, mogu biti jedna vrlo razumna alternativa.

Hibrid: Kamioni voze sa potpunim električnim pogonom na autoputevima, a pantografom su povezani sa nadzemnom kontaktnom linijom. Posljednjih nekoliko kilometara puta, do svog odredišta, vozili bi sa svojim dizel motorom. Ovako nešto će biti testirano na pet kilometara autoputa A5 u Hessenu, i 25 km na autoputu A1 u Schleswig-Holsteinu, u Njemačkoj. Protiv ove tehnologije govore visoke investicije za izgradnju električne mreže.

Ćelije za sagorjevanje vodonika: Ovo rješenje ima najviše potencijala za transport na velike udaljenosti, jer se sa sobom ne moraju vući teške baterije. Toyota razvija kamion koji će prelaziti oko 600 kilometara sa nula emisijom CO2 i zagađivača. Daimler ima konceptni kamion GenH2: 40-tonski kamion dometa 1.000 km (na slici).

(bild)
Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen