Mittwoch, 12. Mai 2021

Guliverovo putovanje

 


Poput patuljaka iz romana Jonathana Swifta „Guliverova putovanja“, osjećali su se majstori na branama na putu od holandskog sela Kaag do Rotterdama. Prevoz super jahte "Viva" u smjeru Sjevernog mora učinio je sitnim, sve oko sebe, kuće, crkve kao i brojne posmatrače.

Ovim kanalima obično plove mali čamaci. Tokom ovog prevoza mreža kanala je došla gotovo do svojih granica. Pri tome je 94 metra duga luksuzna jahta iz brodogradilišta Feadship morala je savladati mnoga uska grla na potezu od 40 kilometara. Bio je potreban centimetarski rad. Napokon, neki dijelovi plovnog puta jedva da su bili širi od samog gigantskog parobroda sa svojih 13,6 metara širine. Tri dana su dva tegljača manevrisala brodom po uskim plovnim putevima.

Jahte u kanalima, na ovom potezu, mogu se vidjeti oko šest puta godišnje. Međutim, rijetke su jahte toliko velike kao "Viva".

Uprava bridogradilišta nije otkrila ko je naručio ovu veličanstvenu jahtu i koliko je miliona eura koštala.

Vrijeme: Da bi se izbjegle ogrebotine, svi pokretni mostovi na trodnevnoj turneji morali su biti otvarani do u minutu tačno.

Platforma: Kada je u brodogradilištu porinuta u vodu, superjahta je navedena u jedan plutajući ponton. Inače bi bila preduboka za kanale.

Drama: Stanovnici Woubruggea nekoliko puta godišnje mogu se diviti ovako ogromnim jahtama, koje se iz brodogradilišta ovim putem prebacuju u Sjeverno more.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen