Montag, 7. August 2017

Žičara, a ne ljulja se!







Najduži viseći most za pješake, kod nas nekad poznat kao žičara, otvoren je proteklog vikenda u blizini švicarskog grada Zermatt. Most dug 494 metra na planinarskom Evropskom putu, spaja mjesta Zermatt i Graechen.
Podaci o mostu su upečatljivi: Na najvećoj tački, pješaci se nalaze na visini od 85 metara iznad tla, i ne smiju imati straha od visine, jer se tlo ispod mosta može vidketi kroz mrežastu podlogu za hodanje. Samo noseće sajle teške su osam tona. Radovi su trajali dva i po mjeseca. Zahvaljujući jednom posebnom sistemu protiv vibracija, na skoro pola kilometra dugom mostu skoro da i nema ljuljanja.
Na planinarskom putu između sela Matterhorn i Graechen postojao je i prije jedan viseći most, koji je 2010. godine zabranjen za upotrebu, zbog čega su planinari morali praviti dodatni napor, silazeći i penjući se na 500 metara visinske razlike. Ovo je dovelo do znatnog opadanja broja planinara na ovom putu, koji je dio ture Monte Rosa, oko vrha Matterhorn.
Dvije stotine metara dalje od nekadašnjeg mosta, koji je u međuvremenu razmontiran, postavljen je novi most. Troškovi izgradnje samo 65 centimetara širokog mosta, iznosili su 750 hiljada švicarskih franaka. Veliki dio sume su pokrili sponzori, a most nosi ime glavnog sponzora “Charles Kuonen Haengebruecke”
(izvor:nzz)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen