Mittwoch, 2. August 2017

Grad na 41°C












1. august 2017.
"Najviše izmjerena temperatura za područje Hercegovine u 14 sati bila je u Čapljini 40 stepeni, dok je u Mostaru izmjereno 38. Ipak maksimalna temperatura u Mostaru danas je mogla dosegnuti i koji stepen više", jer se ti podaci prikupljaju na osnovu mjerenja hidrometeorološke stanice na Bijelom brijegu.
Neslužnena mjerenja pokazivala su koji podiok više, tako je naš objektiv iza 14 sati na termometru u hladu Fejićeve ulice snimio visokih 41 stepen.

U Mostaru najviše ikad 46, u Sarajevu 40 stepeni

Iako se u narednih nekoliko dana očekuju izrazito visoke temperature, čak i iznad 42 stepena u hladu, teško da će se oboriti temperaturni rekord ovog ljeti najvrelijeg našeg grada. Najviša temperatura ikad u Mostaru zabilježena je prije 116 godina i to 1901. kad je bilo vrtoglavih i teško zamislivih 46,2 stepena. Usporedbe radi rekordna temperatura za Sarajevo je 40 stepeni, što je izmjereno isto tako daleke 1946. godine. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kazali su nam da ne treba sumnjati u ispravnost tih mjerenja, jer su se i tada morali poštovati strogi međunarodni standardi.

Metereolozi znaju kazati kako postoje desetljeća koja su bila toplija. To se posebno odnosi na razdoblje između 2001. i 2010. kada je postignuto mnoštvo temperaturnih rekorda. Tako je, 24. avgusta 2007. u Mostaru je izmjeren 43,1 stepen, godinu dana prije, 29. jula, 41,2. Ovaj period mogao bi porušiti te rekorde.

Građani u dobroj mjeri slušaju savjete ljekara, ulice u vrijeme najvećih vrućina su puste, kao i bašte popularnih kafića. Zanimljivo je da su i čekaonice mostarskih hitni službi u to doba obično prazne, ljekari u to vrijeme imaju samo vanjske intervencije, a gužve su uobičajene u kasnim poslijepodnevnim satima i u toku noći.

Jedini dio Mostara u kojem vladaju gužve bez obzira na temperaturu je Stari grad. Trgovci s kojima smo razgovarali kažu da broj turista koji obilaze ovaj turistički dragulj nije manji po velikim vrućinama.

(klix.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen