Sonntag, 13. August 2017

Omiljeni pratilac na putovanjima napunio 70 godina



Jedan kultni automobil napunio je 70 godina. I ove godine su se od 3. do 6. avgusta ponovo susrele hiljade ljibitelja ovog popularnog „folcikinog“ kombija.

Bilo je to vozilo mladosti nekih generacija. Vozilo „hippie“ pokreta. Pun kombi, pa na more. Lagano, bez žurbe. A kada i danas, negdje, na nekom putu, prestignemo jedan ovakav kombi, pa još ako je unutra puno omladine, u glavi se odmah lagano počinje vrtiti jedan stari film.
Parking, negdje uz obalu, stolić u pijesku, Čaša hladnog vina, ili pivo. I onda sunčev zalazak.
A u stvarnosti, je to bilo sasvim drugačije. Tijesno, vječno pospremanje i preslaganje stvari.
Ponekad hladno, a ponekad prevruće. Nikad dočekati da provre voda za kafu.
A u svemu tome jedna je istina: Nikad dva uzastopna dana nisu bila ista, jer se svakog dana bilo na drugom mjestu. Kombi svojim vlasnicima, i stanarima daruje nešto kultno, ono što je godinama zaradio.
Pronađen je 1947. godine. Doslovno, pronađen“. Jedan Holanđanin, koji je radio u VW tvornici u Wolfsburgu, otkrio je slučajno jedno vozilo, koje je napravio neki radnik, za prevoz limenih paleta unutar kruga tvornice. Na osnovu izgleda toga vozila, napravio je prvu skicu automobila, koje je bilo kombinacija malog autobusa i vozila za dostavu, liferovanje robe.  Zbog toga je kod nas dobio naziv „kombi“, a u zemlji proizvodnje ga zovu „bulli“, što je skraćenica od „bus i liferovanje“.
Vozilo je imalo skoro vertikalnu liniju uspjeha, kao i današnje cijene. Za jedan „oldtimer T1“ jedan ljubitelj je ljetos iskeširao cijelih 190 hiljada eura.
Ko posjeduje ovaj „bulli“ odmah se distancira od onih koji na odmor vuku priklicu iza sebe, i u njoj pola domaćinstva. I pri tome se vrlo često osjeća udobnije.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen