Freitag, 4. August 2017

Iz životinjskog svijeta: U ritmu rivala


O morskim slonovima do sada nije mnogo šta pisano. Ovi, oko 2500 kilograma teški, i oko 4 metra dugi mužjaci poznati su po svojim brutalnim borbama.
Kad se neki ovakav div izbori za mjesto  „šefa“ plaže, ili za glavešinu jednog harema, u kome se nalaze prilično manje ženke, ide se silovito do kraja. Ako mužjak želi da se pari, on ženku ugriza jako u vrat, a ako se ona počne braniti, onda se on čitavom svojom težinom okreće i baca na nju, što je čini je nepokretnom.
Jedno istraživanje, objavljeno u francuskom časopisu Current Biology, ide u prilog tome, da se ovakvo nasilničko ponašanje mužjaka morskih slonova donekle ublaži. Brutalne borbe se odvijaju u jednom dogovorenom ritmu, što je sposobnost samo jednog malog broja životinja, i čovjeka naravno. Oni ne prepoznaju druge mužjake samo po njihovoj rici, nego i po taktu.
Da bi ovo iztražili, jedan tim eksperata je pratio kolonije sjevernih morskih slonova u Kaliforniji. Nakon samo kratkog vremena i sami stručnjaci su otkrili da prepoznaju mužjake po ritmu njihovog rikanja i pitali su se, da li se i životinje prepoznaju na taj način. Oni su simulirali riku jednog više rangiranog mužjaka u krdu, kog su putem kompjutera modifikovali na različite načine. Niže rangirane životinje, kad su to čule, držale su se po strani, čak i onda kad bi istraživači promijenili visinu tona. Pri jačim varijacijama tona, oni su ostajali tamo gdje i jesu.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen