Donnerstag, 24. August 2017

Tri, dva, jedan: Slobodni pad sa 125 metara









S vrha zgrade hotela „Park Inn“ u Berlinu pruža se nova vrsta zabave.
„Base Flying“ sa vrha hotela na Alexanderplatzu, na kome se svakog trena nalaze hiljade ljudi. Sa zemlje se ide liftom do 37. sprata zgrade hotela, do panorama platforme. Odozgo se pruža pogled na čitav Berlin. Inače, platforma je redovno puna posjetilaca koji, uz hladna pića i iznajmljeni „liegestuhl“, mogu uživati u pogledu.
Uz sve to, u ponudi su i skokovi. Dnevno skoči između 60 i 120 ljudi, sa prosjekom starosti od 30 godina. Najstariji skakač je imao 82. godine. Okolo platforme se nalazi zaštitna mreža, a iza mreže skakaonica sa opremom, koja omogućava bezbjedan skok. Automatika je podešena da mjeri težinu skakača i brzinu pada, te na osnovu toga podešava vrijeme i brzinu pada. Skakač ima na raspolaganju nekoliko sekundi pada, sajla biva lagano zakočena, a onda se skakač lagano i sigurno spustii do tla. Od 125 metara visine leti se 100 metara, a nakon toga slijedi lagano spuštanje. Inače, samo mali procenat, oko 1 posto, otkazuje let u zadnjem trenutku, ostali lete. Skok je najčešće poklon od prijatelja, u različitim prlikamaa.
Skokovi se izvode u periodu od aprila do oktobra, svakodnevno, do 23 sata uveče. Rezervacija nije potrebna. Ako pada kiša, ili puše jak vjetar, nema skokova. Cijena skoka je 79,90 eura, sa mogućnošću popusta za đake i studente, grupe i slično.
Osoba mora biti stara najmanje 16 godina, a do 18 godina mora imati odobrenje roditelja. Takođe su od skokova isključeni oni sa manje od 50 kilograma težine, kako i oni teži od 110 kilograma. I naravno, podrazumjeva se normalono psihičko zdravlje.
(izvor:morgenpost)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen