Freitag, 18. August 2017

Lijevo žene, desno muškarci







Na plaži „El Pedocin“ u Trstu jedna strana plaže pripada ženama, a druga muškarcima.
Za nepovjerovati je da u Trstu postoji jedna takva tradicija, i to je bez sumnje posljednja plaža u Evropi, koja razdvoja polove.
Nekad je Trst bio zadnja stanica zapada, dok je vladala željezna zavjesa. Sa krajem hladnog rata pale su mnoge granica, i zidovi, ali je tamo do dan danas preostao jedan zid, na plaži „Bango alla Lanterna“, u ovom sjevero-italijanskom lučkom gradu. Bijelo obojeni zid dijeli žene od muškaraca. Stanovnici Trsta su skoro ubijeđeni da je to zadnja plaža takve vrste u Evropi, a paradoks je da ih ta plaža čini slobodnijim.
Plaža sa službenim nazivom „Bagno ala Lanterna“ sagrađena je 1903. godine i kao takva preživjela je i nadživjela godine Austrougarske monarhije, dvadeset godina fašizma, dva svjetska rata, okupaciju saveznika i sve druge promjene proteklih decenija. Na početku je tu bila samo jedna žičana ograda, koja je kasnije zamjenjena zidom. Samo jednom, 1959. godine, zid je nakratko bio srušen i brzo sazidan novi, pomjeren u jednu stranu, u korist ženskog dijela plaže, a na uštrb muškog dijela plaže.
Žene vole ovo mjesto, jer im štiti privatnost. Kada okolo nema muškaraca, onda koje kilo viška, ili ne baš perfektne noge, ne predstavljaju problem. U Italiji, koja, inače, važi za zemlju „macho“ muškaraca, žene su na neki način pod stalnim pritiskom da moraju izgledati dobro. Plaža „El Pedocin“, kako je zovu domaći, daje ženama mogućnost da prekinu takve konvencije. Ovdje se i 80. godišnjakinje mogu pojaviti u tanga gaćicama, ili u toplesu, ako imaju za to volju.
Muškarci, takođe, cijene ovo mjesto, jer i oni dolaze na svoje, bez prisutva žena koje stalno nešto roncaju. Plaža je otvorena čitave godine, a ljeti se tu nađe i do 3.000 gostiju. Ulaznica je samo 1 euro. Domaće ime „Pedocino” plaža je dobila ili po mušulama (pedoci), koje su se nekada uzgajale nedaleko od ove plaže, ili po vaškama (pedocio), pošto je plaža u vrijeme Austro-Ugarske korištena za održavanje lične higijene vojnika (čišćenje vaški iz kose)?
Plažu najšešće posjećuju penzioneri, ali i zaposleni, u vrijeme podnevne pauze. Posebno je omiljena kod djece. Do starosti 12 godina, ženski dio plaže je slobodan za dečkiće, koji mogu mijenjati posjetu na oba dijela plaže. Naravno, pored djece, od polnog rastavljanja su pošteđeni spasioci, koji štite oba dijela plaže.
Jednom godišnje na “Pedocinu” muškarci i žene uz muziku i ples, ipak, slave zajedno, a o plaži je snimljen i dokumentarni film, prikazan na festivalu u Cannesu prošle godine.
Niko u Trstu ni ne pomišlja da nešto mijenja od ovoga, jer “Pedocin” bez njegovog zida ne bi bio “Pedocin”, kažu u gradskoj upravi. To je jedna institucija grada Trsta, i zašto ukidati nešto, što ovo kupališt čini jedinstvenim.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen