Samstag, 26. August 2017

Negdje daleko: Na rijeci Karkara u Kazahstanu











Dolina rijeke Karkara u Kazahstanu nije omiljena samo među nomadima. Danas tu dolaze i mnogi turisti da se dive ovoj netaknutoj ljepoti prirode.
Nomadi u Kazahstanu imaju nekoliko kult objekata koje veoma poštuju. Tu svakako spada i planina Khan Tengri, visine 7.010 metara, na tromeđi Kazahstana, Kine i Kirgistana. To je najviša tačka Kazahstana, a nomadi je nazivaju „Vječno nebo“ - Tengri.
Čak i oni koji nisu planinari, i ne žele da na svoj konto ubilježe jedan vrh od 7 hiljada metara, odnedavno dolaze na ovo simbolično mjesto nomada, u blizinu „Zemlje od sedam rijeka“, u dolinu rijeke Karkara. A tamo se stiže iz grada Almaty (koji se do 1993. godine zvao Alma Ata), trasom dugom oko 300 kilometara prema istoku, do kineske granice, a od Kegdana ka jugu, do malog kirgiškog sela Tyup, u malu slikovitu dolinu.
Ovuda je nekada prolazio put svile.
Sajam u Karkari, ili bolje rečeno vašar, uglavnom mjesto gdje se trguje stokom, egzistira stoljećima i poznat je u čitavoj centralnoj Aziji.
Konji, krave, stada ovaca, sa hiljadam životinja, dovođeni su na visoravan Džihailyau, (Planinski pašnjaci), gdje je bilo dovoljno hrane za stoku, pa je sajam mogao trajati čitavo ljeto. Sajam se održava i danas. Tu se proda i mnogo druge robe. Ponuda se kreće od sitnih zanatskih proizvoda do „Yurtas“, malih mobilnih kuća za nomade.
Od kuda dolazi ime Karkara? Legenda kazuje da dolazi od velikih crnih ptica ždralova, koje u velikim jatima doletijeću u dolinu, pa je i ime nastalo od njihovog kreštanja „karr, karr!“
Karkara nije samo uzbudljiva, nego je ponekad i opasna, pogotovo kada se krene na rafting, ili pođe u ribolov na ribe „Osman“, jedna posebna vrsta pastrmke.
Ljeti mnogi stanovnici gradova Almaty iz Kazahstana i Biškeka iz Kirgistana posjećuju rijeku i kampiraju u kampovima na obe obale rijeke, jedne na strani Kazajstana, a druge na strani Kirgistana. Tamo se opuštaju i čine nešto dobro za zdravlje pijući napitak „Kumys“, tradicionalno piće nomadskih naroda u državama centralne Azije.
Prvi recept ovog pića nalazi se u djelima grčkog istoričara Herodota, gdje je opisao način života Skyta, nomada jahača. Njihovo omiljeno piće je bilo kobilje mlijekao, koje je pripremano lupanjem mlijeka dubokim drvenim posudama (naš stap). Ta metoda se vijekovima nije promjenila.
Baza planinarskog kampa Khan Tengri nalazi se na kazahstanskoj obali rijeke. Odavde se do legendarnog vrha može stići helikopterom za 30 minuta leta. Preko centralmnog dijela planinskog područja prolaze brojne planinarske, jahačke i biciklističke staze.
Na povratku u Almaty, može se zastati na mostu preko velike rijeke Sharin, odakle se može uživati na prelijepom pogedu na kanjon. Naravno, to nije Grand kanjon, kao u Koloradu, ali je barem isto toliko impresivan.
Kolumnu sa slikama, u „Forbes Kazakhstan Magazine“, objavio je bloger Andrey Gndarev, pasionirani planinar i strasni fotograf, koji se sa ruksakom na leđima i dobrim raspoloženjem stalno nalazi na putu, u neke daleke i nepoznate krajeve.
(izvor:web)

Smail Špago
(Novasloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen