Freitag, 11. August 2017

Iz životinjskog svijeta: Slonove prepoznaje po njihovom licu






Niko ne poznaje afričke šumske slonove bolje od Andree Turkalo. Ipak, divljaštvo i korumpirana državna vlast pobrinuli su se za to da istraživačica napravi oproštaj od ove vrste životinja. Sa mjesta gdje pohlepa pobjeđuje ljubav prema prirodi.
Ovo bi mogao biti raj u srcu tame: Krdo slonova ispred smeđe obojenih krovova prekrivenih lišćem Lophira stabala. Crveni bufalo pored ogromnih šumskih svinja, bongo antilope, ibisi i blistave pčelarice. Nigdje drugo se ne mogu šumski stanovnici tako posmatrati u svoj njihovoj raznolikosti, kao sa vidikovca ispred poznatog Dzanga Baija. Čudesno je kad se pred očima odjednom nađe i do četrdeset slonova. Njihovim surlama oni kopaju ostatke stabala iz blata Saline.
Stariji slonovi, sa moćnim kljovama rastjeravaju rivale sa raširenim ušima i nedvosmisleno prijete. Majke slonice, uzbuđene, trubljenjem dozivaju svoje mlade.
Zajednički, Nacionalni park Lobeke u Kamerunu, Nouabele Ndoki u Republici Kongo, Dzanga Sangha rezervat u Centralnoj afričkoj republici obrazuju prekograničnu UNESCO svjetsku baštinu Sangha Trinational. Šumski slonovi žive u širokom području tropske Afrike od Gabuna do Ugande. Ali, samo ovdje se mogu gledati i dan i noć.
Andrea Turkalo je napravila niz skica i fotografija ovog područja, prije nego što je napustila ovo  područje, jer je od lokalnih vlasti Centralne afričke republike postala nepoželjna.
Dzanga Bai je poslijednih godina bio njen dom. Prvi put je ovdje došla 1980. godine sa njenim mužem, inače istraživačem gorila, i ostala fascinirana onim što je vidjela u Dzanga Sanghi.
Vratila se deset godina kasnije i počela njen istraživački rad o šumskim slonovima, koje niko prije nje nije tako studiozno istražio.. Ona im se primakla u njihovom staništu, i krenula sa svojim radom.
Vrlo brzo ih je raspoznavala po izgledu njihovog lica i obliku lobanje. Dala im je svoja imena, i posmatranjem uočila način njihovoh porodičnog sporazumjevanja i načina života.
Od 1990. do sanas identifikovala je preko 4.000 šumskih slonova. Njih oko 1.500 redovno posjećuju čistinu. Mnogo toga što se sada zna o ovim slonovima, nastalo je zahvaljujući baš ovoj naučnici. Otkrila je da ovi slonovi kasnije postaju polno zreli, i da imaju dužu bebi pauzu od njihovih srodnika iz savane.
Ono što je posebno uznemirujuće, jeste podatak, da ovi slonovi sve više postaju meta divljaštva. Koliko slonova bude na takav način ubijeno, niko ne zna tačno. Računa se da je samo u zadnjoj deceniji njihov broj u Africi smanjen za 60 procenata. Oni su osjetljivi na prisustvo ljudi i sklanjaju se u mirnija mjesta u šumi. Međutim, i u rezervatu vlada bjesomučna sječa šume, a stabla se odavde izvoze u Kinu. Vlade iz ovog regiona se izdaju kao zaštitnici šuma i životinjskog svijeta, ali samo na papiru i direktni su saučesnici u izrabljivanju ovdašnjih šuma, kaže u izvještaju Andrea Turkalo.
Nije onda ni čudo što je postala nepoženjna osoba u ovim krajevima. Samo u zadnjih devet godina, ubijeno je 17 njenih saradnika u Demokratskoj republici Kongo.
U ovom Nacionalnom parku više od 20 godina je angažovan WWF. Uz pomoć kreditnih instituta i fondacije Tri.National de la Shanga pokušava se pomoći izgradnja infrastrukture za istraživanje i za eko turizam. Šumski slonovi i gorile još uvijek privlače turiste. Ali je pitanje dokle će to još trajati. Bande iz Kameruna transportuju slonovske kljove do obala Afrike, a odatle prema dalekom istoku. Sveprisutna korupcija spriječava bilo kakvu akciju protiv ilegalne trgovine.
Andrea je nedavno napustila područje Centralne afričke republike. Kako kaže, ovog puta zauvijek. Jednostavno, tamo više nije poželjna, a i život joj je u stalnoj opasnosti.
Posljednji dan na Dzanga Bai napravila je fotografije u prilogu, i svojim slovovima rekla zbogom. Kako kaže, nije sentimentalna, ali kad pomisli na hiljade dana ovdje provedene, mora to biti.
O svojoj odluci da se više ne vraća tamo, rekla je samo svojim prijateljima. Sa sobom je uzela samo ono najneophodnije i svoju bazu podataka, i vratila se u SAD. Otuda putem interneta prati dešavanja na Dzanga Sangha, koja joj je donedavno bila druga domovina.
Kako kaže, ponekad u ušima čuje oglašavanje slonova. I sanja o njima.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen