Samstag, 5. August 2017

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017. u Londonu




Ljubitelji atletike se još uvijek dobro sjećaju Olimpijade 2012. godine u Londonu, kada je atletičar Mo Farah osvojio zlato u trkama na 5000 i 10.000 metara. Britanci su tada slavili „Super Saturday“, super subotu.
Da li će ovo Svjetsko prvenstvo donijeti neke nove junake, i ko su potencijalni super heroji?
„Super Saturday“ je bio dan sa najžešćom atmosferom Olimpijade 2012. godine: Sedmobojka Jessica Ennis, skakač u dalj Greg Rutherford i već spomenuti dugoprugaš Mo Farah osvojili su te večeri zlato za Veliku Britaniju. Tako nešto, teško da će im se ponoviti na ovom prvenstvu, na njihovom, domaćem terenu, jer ni na Svjetskom prvenstvu 2011 u Daegu u Južnoj Koreji, kao ni 2013. u Moskvi, i 2015. u Pekingu, rijetko su imali priliku da se vesele.
Olimpijski stadion nalazi se u Quin Elisabeth Olympic Parku u istočnom Londonu, tada je primao 80 hiljada gledalaca, i na njemu su, pored takmičenja, održane svečanosti otvaranja i zatvaranja igara. Nakon Paraolimpijade, stadion je preuređena,  a sada na njemu utakmice igra fudbalski klub West Ham United iz Londona, i nakon preuređenja može primiti 60 hiljada gledalca. Izgradnja i preuređenje koštali su oko 800 miliona funti, oko 890 miliona eura.
Svjetsko prvenstvo će se održati od 4. do 13. avgusta, gdje će se takmičiti 2034 atletičara, iz 205 zemalja, u 47 disciplina, za nove svjetske šampione i svjetske rekordere.
Najveća zvijezda prvenstva je svakako Usain Bolt, sprinter sa Jamaike, koji će se nakon ovog prvenstva oprostiti od aktivnog takmičenja. Naravno, on će nastojati da osvoji svoju 13 zlatnu medalju sa Svjetskih prvenstava, a ovdje neće nastupiti u njegovoj omiljenoj disciplini na 200 metara.
Interesantno je napomenuti kakve nagrade, pored medalja, očekuju najbolje. Uz zlatnu medalju, ide nagrada od 60 hiljada dolara, za srebro 30,  a za bronzu 20 hiljada dolara, i tako sve do osmog mjesta, za koje je predviđeno 4 hiljade dolara. Ko obori svjetski rekord, pored svega toga, dobija i ekstra nagradu od 100 hiljada dolara.
Treba napomenuti da na Svjetskom prvenstvu neće biti takmičara iz Rusije, kojima je nastup zabranio Atletski savez, zbog već poznatog slučaja masovnog korištenje doping sredstava. Međutim, na prvenstvu će nastupiti 19 atletičara iz Rusije, kao „neutralni“ tim Njihov trener očekuje od ovog tima čak sedam medalja. Oni na prvenstvu ne smiju nastupati u dresu Rusije, a u slučaju osvajanja zlatne medalje, neće biti svirana ruska himna.
Boje Bosne i Hercegovine brane tri atletičara – Amel Tuka u trci na 800 m, te bacači kugle Mesud Pezer i Hamza Alić, kome je ovo sedmo učešće na Svjetskom prvenstvu.
Sva tri naša atletičara nastup počinju u subotnjim kvalifikacijama.
Alić i Pezer na bacalište će izaći u 11 sati, dok je finale na programu u nedelju, 6. avgusta, od 22,45 sati.
Amel Tuka, koji je na prošlom Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojio bronzanu medalju, nastup u Londonu počinje u subotu, u kvalifkacijama trke na 800 m (13,54 sati).
Polufinalne trke na 800 m održaće se u nedelju, 6. avgusta od 22,15 sati, a finale je na programu 8. avgusta (22,15).
(izvor:kickers)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen