Mittwoch, 23. August 2017

Sunce zađe, pade tama...


Veliki momenat je trajao dvije minute. Hiljade znatiželjnika, naoružanih papirnim zatamnjenim naočalima poglede su usmjeravali ka nebu, kako bi lično, direktnim pogledom, doživjeli totalno pomračenje sunca iznad velikog dijela SAD, u ponedeljak veče.
U 19 sati i 16 minuta po lokalnom vremenu, u ponedeljak, na Lincoln Beachu, na zapadnoj obali, mjesec je čitavim svojom površinom prekrio sunce. S tog mjesta, pomračenje se povlačilo preko kontinenta ka istočnoj obali, na Atlantiku. Ovo je bila prva totalna eklipsa, nakon 99 godina, koja se iznad SAD kretala sa obale na obalu.
Naravno, kao i svi spektakli, koji se odigravaju na području SAD, i ovaj je bio dobro pripremljen. Mnogi gradovi uzduž linije pomračenja, već odavno su bili formirali odbore za ovaj događaj,  organizovali velike priredbe.  Hoteli su odavno bili bukirani, a restorani uposlili novo osoblje.
Čak 100 app-ova je bilo pripremljeno za korištenje na smartfonima.
Kada se mjesec konačno smjestio između sunca i zemlje, bilo je to do sada najbolje dokumentovano pomračenje mjeseca u istoriji. Pomračenje su pratila naučna istraživanja, a sa zemlje i sa istraživačkih stanica iz svemira, sve je pomno snimljeno u te svrhe.
Prirodna pojava, koja će se ponoviti tek 2045. godine.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen