Samstag, 26. August 2017

Jedno skoro zaboravljena djelatnost: Klačina


(tekst koji slijedi objavljen je na portalu ljubusaci.com, 26. jula 2017. godine, autori Mira Rupcic&Mate Grbavac)

Vrijedan je spomena još jedan nada sve zanimljiv vid narodnog graditeljstva iz prošlosti Hardomilja.
Radi se, naime, o klačini. Danas, nažalost, možemo reć da je taj drevni, stari način dobivanja vapna – klaka zaboravljen.
Priprema klačine je naporan i težak posao. Hardomilje se isticalo po proizvodnji klaka.
Za klačinu se odabire onaj prostor u ogradi gdje se nalazi znatnija količina niskog šiblja i drače koje je najpogodnije za loženje jer daje bogat plamen.U zemlji se iskopa ložište i okruži težim kamenjem koje će izdržati ćemer što će na njega biti naslonjen. Ćemer je zapravo svod iznad ložišta izgrađen od izduženog kamenja postavljenog „na nož“ da se ne uruši, koje će se također pretvoriti u vapno.
Po ćemeru se postavlja čisti kamen vapnenac u manjim komadima, a istodobno se po vanjskom rubu plete plot od šiblja i nanosi zemlja između plota i kamenja što služi kao toplinski izolator, jer se sva količina topline na taj način usmjerava na „zgroćeno“ kamenje. Na vrhu se postavlja jedan dulji kamen što se zove „pivac“, a koji će signalizirati kad se može prestat ložiti. Inače se vrijeme loženja određuje prema količini klačine. Nakon što se klačina upali loži se bez prestanka guranjem šiblja kroz neki otvor „rauljom“ pri paklenoj vrućini. Pri tome ložači, koji se često smjenjuju, moraju na dohvat ruke uvijek imat dostatnu količinu granja kako bi se održavala stalna temperatura od oko 1500 stupnjeva Celzijevih. Ovakav način rada nemoguće je obavit bez veće skupine ljudi  i to je, čini se jedan od posljednjih poslova iz romantičnih vremena kada su se veće akcije u selu izvodile zajedničkim trudom većine seljana.
Hardomiljčani su bili poznati po proizvodnji vapna. Proizvodnja vapna, paljenje klačine, smatra se teškim i mukotrpnim poslom, ali nadasve časnim. To je bio jedini izvor prihoda za neke ljude.
Pored teškog posla, postojala je i druga veselija strana gdje su nastajale šale uz pjesmu i gangu. Tako je nastala pjesma
Plači,goro, eto klačinara,
Teskerčana i ‘Ardomiljčana
Izvor:Mira Rupčić & Mate Grbavac-Hardomilje- Baština u kamenu,2010.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen