Sonntag, 6. August 2017

Promocija knjige Salke Šarića “Pregled stvaralaštva u Mostaru”








U Centru za kulturu u Mostaru, u subotu je odrzana je promocija knjige Salke Šarića pod naslovom ''Pregled stvaralaštva u Mostaru”. Promotori su bili Selma Raljević, Florijan Mićković, Husein Oručević, autor Salko Šarić i voditelj Nedžad Maksumić.
Ovo je jedna u nizu knjiga autora sa prikupljenim materijalom vezanim za stvaralaštvo u našem gradu, koju se slobodno može nazvati i enciklopedijom.
Salko Šarić ima iza sebe ogromno glumačko i rediteljsko iskustvo, a  objavio je i nekoliko vrlo značajnih djela koja  svjedoče o bogatom kulturnom životu Mostara, kao što su monografije Narodnog pozorišta, Privremenog pozorišta, Likovna pozornica, te Pozorišni repertoar u Mostaru 1879.-2001.
U svojoj novoj knjizi, osmoj po redu, Šarić je na  jedno mjesto pokušao sakupiti ono što se odnosi na stvaralaštvo Mostara, a do sada u publikovanim knjigama nije obrađeno.
Na 480 stranica nalazimo mnoštvo zanimljivih informacija a knjiga je podijeljena na poglavlja: Osmanski period, Austrougraski period, Pisana riječ od 1919 do 2001.; Likovna umjetnost, Klasična muzika, Izvorna narodna muzika, Horovi, klape, ansambli,  Popularna kultura, te  biografije nekih, za Mostar, vrlo značajnih, kulturnih stvaralaca.

Tekst i fotografije: Ajša Šehić Nametak
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen