Dienstag, 15. August 2017

Wladimir Klitschko: Majstorstvo je znati povući se u pravom trenutku


Nakon završetka bokserske karijere, Wladimir Klitschko je za njemački RTL po prvi put progovorio o razlozima njegog povlačenja s ringa. Odluku o povlačenju sa ringa donio je početkom avgusta, a nakon poraza od Anthony Joshue 29. aprila ove godine.
Plan je bio pobijediti i nakon toga se povući. Klitschko je bio skoro opsjednut time. Nakon posljednjeg poraza, imao je 100 razloga da nastavi dalje, ali, takođe, i 100 dobrih razloga da prestane.
S ovom odlukom, kaže, kao da je umro jedan dio njega, a konačna odluka došla je iz stomaka. Istovremeno je uvidio da ima interesovanja i motivacija i za neke druge stvari u životu. Čak ni 20 miliona eura, koje su mu stajale na raspolaganju za još jedan meč, za njega više nisu bili privlačni.
A kako kaže, ako bi gledao samo na novac, onda bi prevario sam sebe.
U toku 100 dana, koliko je tačno proteklo od poraza protiv Joshue i odluke o prestanku karijere, najčešće je razgovarao sa bratom Vitalijem, ali i sa majkom. Njih oboje su ga podržavali u bilo kakvoj odluci, koju sam donese. Ovdje moramo napomenuti odavno poznatu izjavu njihove majke, koja ih je, kad su obojica bili na vrhuncu karijere, zaklela da rukavice nikad ne ukrste jedan protiv drugog, bez obzira o kolikoj se novčanoj ponudi bude radilo. I poslušali su je.
Nakon odluke, Wladimir Klitschko je djelovo opušteno i tokom razgovora čitavo vrijeme bio nasmijan.
Kako je rekao, najvažnije je da je odluku donio sam, i pod njegovim uslovima. Zahvalan je da karijeru nije morao završiti zbog neke povrede, ili zbog nekih ljudi, koji bi ga na to natjerali.
Tokom karijere nije imao težih povreda, doduše bilo je povreda koje su ga vremenski izbacivale iz ritma mečeva, kao povreda bisepsa protiv Chagayeva, nakon čega je morao biti operisan. A napomenuo je da je često bilo slomljenih kostiju nakon mečeva, što je skoro normalno za boks najvišeg ranga, ali o tome puno nije pričao. A kako kaže, srećom, nije često dobijao ni udarce u glavu, a uz to je dodao: Veliki je poklon, izaći zdrav iz jedne ovakve karijere.
O posljednjem protivniku, Anthony Joshua, Wladimir ima samo riječi hvale. On je vodeća figura današnjeg svjetskog boksa, novi šampion. Dobar reprezent ovog sporta. Nakon poraza od njega, kaže Wladimir, moje srce i moja duša našli su svoj mir. To ne bi bilo tako, da se povukao nakon meča sa Tyson Furyjem. Za toga boksera Wladimir kaže da je bio ljudski najlošiji, od svih protiv kojih je boksovao. S drugima je bilo vatre, prije meča i tokom meča, što je sasvim normalno, a nakon meča svi su ostajali prijatelji. Ali, Fury…on nije nikakav predstavnik ovog sporta.
Na kraju podsjećanje i na posljednji meš protiv Joshue i skoro legendarnu 6. rundu. Kaže da je taj meč do sada odgledao samo jednom, ali da je na putu, da ga pogleda opet. A za ljubitelje boksa, taj meč će ostati kao sjećanje na jednu veliku borbu, koje će ostati rame uz rame sa legendarnim boks mečevima održanim tokom proteklog vijeka.
Priljučujemo se čestitkama na hrabroj odluci.
Majstorstvo je znati se povući u pravom trenutku.
(izvor:rtl)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen