Dienstag, 8. August 2017

Najtoplija mjesta na svijetu











Toplotni talas oko Sredozemlja ne jenjava. Kakva je situacija širom svijeta?
Jedno malo putovanje po najtoplijim mjestima oko zemaljske kugle.
Najtoplije mjesto na svijetu nalazi se u Iranu. U pustinji Dasht e Lut (Prazna pustinja) na površini zemlje je izmjerena tempertura od 70,7 stepeni Celzijusa. Usamljena, na samom vrhu. Tokom godine. ovdje jedva da padne 50 milimetara kiše, u poređenju sa srednjom Evropom, gdje tokom godine padne oko 700  milimetara.
Na drugom mjestu je, takođe, jedno mjesto u Aziji, tačnije rečeno Tian Shan planina u Kini. „Plamena planina“ dostiže vrhunac sa svojih 68 stepeni Celzijusa.
U Evropi se dva mjesta bore za vodeće mjesto. Kandidat broj jedan je Sevilja u Španiji. U ovom slikovitom gradu od 700 hiljada stanovnika 1995. godine je izmjereno 47 stepeni.
Kandidat broj dva je Eleusis u Grčkoj, mjesto udaljeno oko 30 kilometara sjeverozapadno od Atine. U ovom drevnom arheološkom nalazištu izmjereno je također 47 stepeni.
Najtoplije mjesto u Njemačkoj je Kitzingen, sa temperaturom 40,2 stepena, izmjerenom 7. avgusta 2015. godine.
Vrhovi El Aziza u Libiji su vodeći u Africi, koja, inače, važi za najtopliji kontinent, sa izmjerenih 57,7 stepeni, još daleke 1922. godine.
Prema nekoliko definicija, Marble Bar, u sjeverozapadnoj Australiji, najtoplije je mjesto na svijetu. U ovom mjestu u sred „ničega“, od 31. oktobra 1923. do 7. aprila 1924. godine, izmjereno je svakog dana 37,8 stepeni. A to je bilo ukupno 159 dana u komadu.
U Americi je najtoplije mjesto Dolina smrti (Death Valley) u Kaliforniji. Tamo je još 1913. godine izmjereno rekordnih 57,5 stepeni.
U Južnoj Americi, dolina Rio Seco (Suha rijeka) važi kao najtopliji region. Tamo je izmjereno maksimalnih 49,1 stepen. Rijeka, koja u vrijeme kišne sezone preplavi čitavo područje, u vrijeme suša skoro potpuno presuši.
A gdje smo mi tu?
Iako su ovih dana u Mostaru bile izrazito visoke temperature, čak i iznad 42 stepena u hladu, teško da će se narednih dana oboriti temperaturni rekord našeg grada. Najviša temperatura u Mostaru je izmjerena prije 116 godina i to 1901. godine, kad je bilo vrtoglavih i teško zamislivih 46,2 stepena. Meteorološka stanica je toga vremena bila u gradu, u tadašnjoj Bolničkoj ulici, u blizini današnje zgrade Hirurgije.
Rekordna temperatura za Sarajevo iuznosi 40 stepeni, izmjerena daleke 1946. godine. Stručnjaci iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda tvrde da ne treba sumnjati u ispravnost tih mjerenja, jer su se i tada morali poštovati strogi međunarodni standardi.
Prethodne devenije u Mostaru je, takođe, bilo ekstremno vruće. U razdoblju između 2001. i 2010. godine izmjereno je više rekordnih temperatura. Tako je, 24. avgusta 2007. godine u Mostaru izmjeren 43,1 stepen, a godinu dana prije, 29. jula, 41,2 stepena.
(izvor:web.de)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen