Mittwoch, 16. August 2017

Grad duhova na prodaju











Grad Johnsonville, ili grad duhova, pripada opštini East Haddam u saveznoj državi Connecticut, u SAD. U 19. vijeku bilo je to industrijsko mjesto sa mnogo radničkih stanova. Danas u njemu ne živi niti jedan jedini stanovnik.
Početkom 19. vijeka ovdje je prvo napravljen mlin pod nazivom “Neptun Mill”, koji je služio za potrebe jedne tvornice u blizini. Posao je cvijetao.
Nekoliko decenija kasnije, Emory Johnson je napravio još jedan mlin i uz njega pripadajuće stanove za radnike. Uskoro se od nekoliko kuća razvio grad, koji je dobio ime Johnsonville.
Vijek kasnije, milioner Raymond Schmidt kupio je “Neptun Mill” s namjerom da od njega napravi muzej. Sedam godina kasnije, mlin je stradao do temelja u jednom požaru, i to izmijenilo planove.
Narednih godina, Schmidt je od mjesta namjeravao napraviti grad muzej, i iz tog razloga popravljao nekadašnje radničke kuće, pa čak neke i prenosio iz susjednih mjesta.
Postepeno je Schmidt gubio interes za ovaj grad, a 1994. godine ga je namjeravao prodati, ali bezuspješno. Četiri godine kasnije on je umro, a njegova muzejska zbirka je rasprodata. Nakon njegove smrti, preostali stanovnici su polako napuštali mjesto. Danas se mjestu nalazi svega osam objekata, a među njima jedna prodavnica, zgrada uprave i crkva.
Čitav kompleks, 2001. godine. uključujući i zemljište površine 25 hektara, na aukciji je prodat jednoj imobiliji, koja je na ovom mjestu planirala napraviti centar za odmor.
Kako to nije funkcionisalo, grad duhova je više puta nuđen na prodaju, ali svaki put bezuspješno.
Nakon više puta povuci, potegni, grad je kupila jedna religiozna organizacija, pod imenom “Iglesia Ni Cristo”, za 1,85 miliona dolara. Tako je izvjestio “Businnes Insider”.
Hrišćanska crkva, koja okuplja pretežno filipinske članove, željela je od ovog mjesta napraviti mjesto za odmor i sport za njihovu organizaciju. Međutim, treba sačekati pa vidjeti hoće li od toga išta biti. Navodno, sad se i oni žele izvući iz ovog grada duhova.
Priča se nastavlja…
(izvor:web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen