Samstag, 19. August 2017

Ženski vaterpolo: Vrlo snažne, ali i grube djevojke



Najtvrdokorniji ljubitelji vaterpola gledaju na ovaj sport sasvim drugačije. Na prvi pogled, djevojke vaterpolistkinje, sa njihovom kapama sa zaštitom za uši imaju mnogo sličnosti sa Teletabijima. Ipak, među bezazlenim sportistkinjama dešavaju se veoma brutalne stvari.
Kako se sa fotografije snimljene na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj može razaznati, tu je bilo podvodnog šutanja, guranja, udaranja i tuče. Dvojica sudija van bazena od svega toga ne mogu vidjeti ništa, jer se kreću rubom bazena, u kome igra po sedam vaterpolistkinja sa svake strane.
Vaterpolo je, inače, mješavina rukometa, ragbija, kako vrlo rado kažu ovi sportisti. Stoga je samo za pretpostaviti kako fit i jaki moraju biti akteri ovog sporta, u bilo kojoj kategoriji.
Do sada najnevjerovatniji potez su napravile dvije sestre Holanđanke, 2008. godine, kada njihovuoj protivnici, nakon što je postigla gol nisu dale da izroni iz vode. Protiv njih je podignuta optužba zbog pokušaja ubistva, koje je kasnije preinačena u zlostavjanje, a za kaznu su morale odraditi određeni broj sati u socijalne svrhe.
Na proteklom Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj, svjetske prvakinje su postale Amerikanke pobjedom protiv Španije 13:6, dok su treće mjesto zauzele Ruskinje pobjedom protiv Kanađanski 11:9. Vaterpolistkinje SAD su, inače, olimpijske pobjednice sa Olimpijade u Riju 2016.
Utakmice se igraju u bazenu dužine 25 metara, dubina vode mora biti najmanje 1,80 metara, golovi su široki 3 metra, a visoki 90 centimetara. Lopta za ženski vaterpolo je teška iumeđu 400 i 450 grama, napravljena je od gume. Efektivna igra, bez prekida traje 4 puta po 7 minuta. Iznad vode se vide samo glave vaterpolistkinja, i neki dijelovi tijela. Pogled odozdo, ispod vode, pokazuje ono šta se dole stvarno dešava. Gol se, inače, može postići bilo kojim dijelom tijela, osim, što inače nije dozvoljeno u vaterpolu, udaranjem lopte šakom.
(izvor:focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen