Montag, 7. August 2017

Djelimično pomračenje mjeseca, ponedeljak 7. augusta uvečeAugust je ove godine pravi mjesec za one koji vole posmatrati nebeske pojave.
U ponedeljak 7. augusta moći će se posmatrati djelimično pomračenje mjeseca. Nekoliko dana kasnije, u noći sa 12. na 13. august slijedi fenomen zvijezda padalica, kiša meteora u sazviježđu Perzej, kada će se moći posmatrati i do 80 padalica svakog sata. Nakon toga, 21. augusta će za stanovnike američkog kontinenta biti vidljivo potpuno pomračenje mjeseca, koje će se videjeti i iz nekih djelova sjeverne Evrope.

Ubrzo nakon zalaska Sunca u ponedjeljak veče, moći će posmatrati djelimično pomračenje Mjeseca, Pomračenje će se vidjeti iz Evrope, Afrike, Azije i Australije. Ovo pomračenje je po nečemu veoma neobično. Naime, u našim krajevima, pomračenje počinje u 19.22, a Mjesec izlazi u 19.54. Istovremeno Sunce zalazi u 20.20 pa se pojava praktično dešava u momentu zalaska Sunca. Maksimalna faza će se desiti u 20.20. Tada će se Mjesec nalaziti veoma nisko nad jugoistočnim horizontom. .
Zato u momentu maksimuma praktično nije moguće vidjeti izlazak pomračenog Mjeseca. On će se tada nalaziti svega oko jedan stepen iznad matematičkog horizonta. Pomračenje završava u 21.18 minuta. I tada će biti nisko, ali oni koji budu imali čist, planinama nezaklonjen pogled ka jugoistoku, imaće šanse da vide posljednji dio ove astronomske pojave. Inača, u maksimumu će biti pomračeno oko 25 posto mjesečevog diska. Kao i kod svih drugih pomračenja, Mjesec će se kroz zemljinu sjenku kretati sa zapada ka istoku.
Naravno, preduslov za posmatranje svih ovih pojava je čisto i vedro nebo.
(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen