Mittwoch, 2. August 2017

Na dasci, Dunavom do Crnog Mora


Više od dva mjeseca trebaće Pascalu Rösleru da veslajući na dasci rijekama Isarom i Dunavom stigne od Münchena, preko Budimpešte i Beograda do Crnog mora. A kako je pred polazak na ture rekao, njegov poduhvat posvećuje boljoj zaštiti okoline. Ukupna dužina ture iznosi tačno 2500 kilometara.
Ovo nije prvi put Rösleru da preduzima sličan poduhvat. Prošle godine je, stojeći na dasci, veslao punih 12 dana i prevalio udaljenost od 500 kilometara do Beča.
Veslanje na dasci je promijenilo njegov život. Kako kaže, dugo vremena je tražio nešto, što stvarno želi raditi, i kaže, konačno se pronašao u ovome.
Svako ovakvo veslanje preduzima u dobrotvorne svrhe. Donacije za njegovo veslanje od prošle godine, u visini od 8.500 eura, otišle su u fond za zaštitu prirode Bayerna. Nada se da će se i ove godine biti dosta donacija. A kako kaže, kad je za svašta moguće činiti reklamu, zašto ne i za prirodu.
Svojim veslanjem zalaže za zaštitu vodotoka, vraćanje vodotoka prirodi i međunarodne projekte u tom smislu. Osnovao je udruženje „Čista voda za generacije“, (Pure Water for Generations), uz podršku njegovih prijatelja zaštite okoline. Javilo mu se čak 30 dobrovoljaca da ga prati tokom veslanja, na prvoj dionici rijekom Isar, od Friesinga do Landshuta.
On će do septembra proveslati kroz deset zemalja, uz napomenu da ovo putovanje izvodi za svoj ćeif i dušu, ne želi nikakvu trku, brzinu, niti rekorde, ne želi da on bude u centru svega, nego ciljevi zbog kojih ovo radi. Zbog toga je na polasku zamolio svoje prijatelje za trenutak tišine.
Tako je i krenuo na prvu etapu. Na dasci nema puno toga, nešto malo za prezalogajiti usput, u nepromočivoj kesi u ruksaku.  Pa neka mu je sa srećom, do Crnog mora.
Ili, kako bi to neki naši rekli: „Znaš li ti bola’ gdje je Crno more?“.
Uz želju, da dovesla do tamo.
(izvor:sdz)
Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen