Mittwoch, 19. Februar 2014

Zlatan strašni

Asovi izbliza

Zlatan strašni

U Leverkuzenu je sinoć odigrana prva utakmica između tamnošnjih „apotekara“ i PSG. U centru pažnje bio je Zlatan Ibrahimović. Njemačka štampa opisala ga je od glave do pete.
 
 
Domaćin fudbalerima PSG uoči utakmice lige šampiona bio je grad Köln. Ispred hotela Hayatt, gdje su Parižani bili smješteni, čitavo vrijeme bilo je vrlo živo. Čekao se samo jedan čovjek. Zlatan. Nakon sinoćnje utakmice, i nakon one, koju je Zlatan u dresu Švedske odigrao protiv Njemačkih elf, sigurno je da će Zlatan postati noćna mora njemačkog fudbala.


Veliki broj fotoreportera stajao je satima ispred hotela, čekajući da zabilježe bar neki interesantan detalj. Bio je i veliki broj znatiželjnika, lovaca na autograme, ili danas veoma popularnih „promi-selfies”. Svi oni su ostali uskraćeni. Zlatan nije bio raspoložen ni za najmanji razgovor, čak ni na osmijeh, a pogotovo ne za autograme, ili slikanje sa navijačima.
Konjski rep, njegov znak raspoznavanja, prekrio je vunenom kapom i samo protutnjao pored razočaranih fanova. Ovaj Šveđanin, nije baš poznati ni po stidljivosti, a ni po povučenosti.
Koji su ga kvaliteti doveli do svjetske slave' Njemačka štampa ga je, po ko zna koji put, ponovo predstavila, od glave do pete, ili kako to oni kažu, od konjskog repa, do stopala.
Kod njega je čini se sve čupavo. Već nekoliko godina, Zlatan nosi taj konjski rep, njegov zaštitni znak. Kad je prije tri godine igrao za AC Milan, prvo je počeo vezati kosu da mu ne smeta u igri, a s druge strane, jer, on je bio samo on. Na taj način, ovaj superstar uspostavio je jedan trend, a odmah iza toga pojavili su se mnogi imitatori.



Njegov rep tada se nije svidio predsjedniku Milana, Silviu Berlusconiju. Tražio je pod hitno da se Zlatan ošiša i otkine rep. Naravno, Zlatan ga nije poslušao.
Svi smatraju da je Zlatan vrlo „težak” tip. Ali, Zlatan je jedan vrlo simpatičan čovjek, bar tako kaže sam za sebe, dodajući „ljudi misle da sam i ohol, i arogantan, i da imam vrlo loš karakter”. Međutim, sasvim drugačiji utisak stiče se, ako ga sretnete barem jednom i barem malo bolje upoznate.

„Ja sam sretan samo onda, ako su moja ekipa, moji navijači, i svi ostali sretni. Ja imam veliko srce”.

Čitavo njegovo tijelo je umjetničko djelo. Krasi ga tačno 15 tetovaža. Preko leđa mu se razapeo crveni zmaj, što je metafora njegove lične borbenosti. Pored zmaja, tu se nalazi i „koi riba”, koja označava njegovu muževnost. Pet buda simbolizuju teoriju pet elemenata. Karta „herc-as” donosi sreću, a stoji i za čaroliju. S desne strane rebara stoji „Only God can judge me” („Samo mi bog može suditi”). Na podlaktici je jednostavno napisano Ibrahimović, sa datumima rođenje njegovih sinova, roditelja, braće i sestara.



U 600 utakmica, koliko je do sada odigrao u svim takmičenjima, postigao je nevjerovatna 323 gola. Ovaj 195 centimetara visoki napadač, podjednako dobro puca sa obje noge, iako desnu nogu koristi četiri puta češće nego lijevu. U istoriju je otišao njegov gol sa utakmice protiv Engleske, 14. novembra 2012. godine, kada je postigao gol makazicama sa 30 metara. Taj gol je proglašen golom godine od strane FIFA.
Zlatan je u mnogim stvarima veoma konzervativan. Od 2002. godine u vezi je Šveđankom Helenom Seger, koju je sreo na jednom partiju u Malmöu. Vjenčali su se 2006. godine. Imaju dva sina, Maximiliana (8) i Vincenta (6). U porodicu, takođe, spada i jedan francuski buldog.

 (izvor: express)

Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen