Mittwoch, 19. Februar 2014

Političari izgubili svaki osjećaj za građane

Protest u Mostaru

Političari izgubili svaki osjećaj za građane

Nezadovoljni današnjom odlukom kolegija Skupštine HNK-a kojom bi se na sljedećoj skupštinskoj sjednici trebalo raspravljati o samo dva zahtjeva Planuma građana Mostara, građani i građanke, koji danaima protestuju na trgu ispred Gimnazije, najavljuju nove zahtjeve i apsolutnu građansku neposlušnost.
 
 
Kolegij Skupštine danas je zakazao sjednicu za 28. februar, kada bi se na dnevnom redu Skupštine trebala naći dva od četiri zahtjeva nezadovoljnih građana; i to usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom na nivou HNK-a, te službeni izvještaj kantonalnog MUP-a o protestima u Mostaru i aktivnostima koje preduzimaju u procjeni bezbjedonosnog stanja u HNK-u, kao i imena svih osoba koje su privedene na informativne razgovore, te koje su kažnjene novčano ili je protiv njih pokrenut kazneni postupak.
Na sjednici se neće naći zahtjev o ukidanju paušala i beneficija političarima, te usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama.
„Zahtjev o usvajanju zakona o socijalnoj zašiti i ukidanje paušala i beneficija političarima morali su ići skupa, jer bi novac koji bi ostao od smanjenja plaTa političara išao u socijalne fondove“, kazao je glasnogovornik Plenuma građana i građanki Mostara Feđa Fajić, dodavaši kako su skupštinski poslanici neuvrštavanjem svih zahtjeva za narednu sjednicu pokazali kako apsolutno nemaju nikakvog osjećaja za građane.
„Mi više nećemo imati više osjećaja prema njima i njihovim pozicijama te im poručujemo kako mogu očekivati neke drugačije mjere u načinu protesta. Mi ćemo, ako treba, pet godina stajati na Španskom trgu i protestovati svaki dan dok se svi naši zahtjevi ne usvoje“, izjavio je Fajić.

Na pitanje kako komentariše mali broj građana na protestima, a i danas je bilo oko stotinjak kao i svakog dana, Fajić je kazao kako su „građani već dvadeset godina zastrašivani, te im se prijeti na sve moguće načine“, te da će i oni koji ne protestuju uskoro shvatiti koliko je ova vlast neosjetljiva na njihove probleme i zahtjeve.
Glasnogovornik Plenuma ponovio je kako zahtjev za smjenu kantonalne Vlade nije politički, već socijalni zahtjev.
„Ti ljudi sjede već godinama sjede na istim pozicijama i skoro nijedan socijalni zakon nisu usvojili, a i oni koji su usvojeni se ne provode“, naglašava on.
Inače, Plenum će prema Skupštini uputiti i nove zahtjeve, a sljedeći od njih bit će revizija privatizacije.
Sutra će se, u 12 sati, održati protestni skup ispred Skupštine HNK-a, a u uobičajeno vrijeme (16 sati) biće novo okupljanje na trgu ispred Gimnazije, nakon čega će se u OKC Abrašević održati Plenum građana i građanki Mostara.
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen