Mittwoch, 26. Februar 2014

Mostarci – Maid


Nadareni Mostarac svoj talent koristi kako bi razbio sivilo vlastitog grada


 

Objavljeno na bljesak.info

 

Maid Redžić (22.) poznatiji pod nadimkom Mide godinama se bavi slikanjem i crtanjem grafita.

 

Talent nadarenog Mostaraca otkrila je nastavnica u osnovnoj školi koja je svakog vikenda s njim održavala dodatne sate za praktični rad. Inspiracija, kao i motivi crteža ovog mladog umjetnika su veoma različiti.

''Inspiraciju najčešće crpim iz moje okoline, svakodnevnog života i snova. Danas od tehnika najčešće koristim akril, najpristupačniji je za mene, a pored njega koristim se i svim drugim tehnikama. A što se tiče motiva, nisam usmjeren na jednu tematiku, volim raditi sve, ovisno što me inspirira u određenom trenutku'', rekao je Mide za Bljesak.info koji u ovoj godini planira napraviti izložbu svojih radova.

Mide se također bavi crtanjem grafita i tetoviranjem. Kaže kako radi sve gdje ima crtanja, slikanja i gdje god može iskoristiti svoj talent upotpunosti.

''Grafiti su moja prva ljubav. S njima sam krenuo u osnovnoj školi, jer mi je kao klincu bilo zanimljivo radit na zidu, a ta ljubav je prisutna i dan danas. Zbog grafita i steet arta sam obišao mnoge gradove, jer sam bio pozvan na mnoge festivale kao npr. u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci, Jelahu, Derventi, Užicama, Beogradu, a i ove god krećemo sa novom turnejom sa još više festivala i gradova'', rekao je Mide.

Mide smatra kako je Mostar idealan grad za crtanje grafita.

''Moj grad Mostar je super grad, što se tiče površina za grafite i street art, pošto ima dosta neoslikanih zidova i površina koje su prepuštene zubu vremena. Nastojim svakom prilikom i kad sam u mogućnosti razbiti to sivilo'', rekao je mladi Mostarac.

''Pored svega, bavim se repom. Imam svoj krug ljudi pod nazivom Studio Normala, i aktivno radimo već par godina. Iza sebe imamo već urađenih par projekata, a pored mene ''Normalu'' čine Armin Miljević ( Mc Cannibal), Ajdin Miljević (Rasta Beats) i Belmin Husejić. Belmin je također još jedan mladi umjetnik koji samnom prisutan na skoro svakom festivalu'', rekao je Mide za Bljesak.info.

Na pitanje smatra li sebe umjetnikom perspektivni Mostarac je rekao: ''Ja radim ono što volim i u čemu uživam, ako se takav čovjek zove umjetnikom, onda se smatram umjetnikom''.

 Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen